Pretraga

Ovo je najbolje vrijeme za pisanje ispita

A- A+

Pisanje ispita rijetko je užitak. Svatko pak ima neku svoju preferenciju oko vremena pisanja ispita. Netko se ispita voli riješiti ujutro, tako da ostatak dana više ne mora misliti o njemu. Netko najviše voli kada se prije ispita stigne dobro naspavati, a netko najviše voli pisati ispite navečer, tako da ima cijeli dan za ponavljanje. Bez obzira što volite, znanost je otkrila koje je vrijeme objektivno najbolje za pisanje ispita.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Najbolje teme za razgovor na prvom spoju

Najbolje vrijeme za pisanje ispita je 8 sati ujutro, piše Huffington Post.

Prema istraživanjima Danskog nacionalnog centra za društvena istraživanja, učenici najbolje rezultate na ispitima postižu kada se oni pišu u osam ujutro. U to je vrijeme mozak učenika na vrhuncu svojih kognitivnih sposobnosti. Danski istraživači do ovih su otkrića došli analizom preko dva milijuna ispita koje su pisala djeca u dobi od 8 do 15 godina, te bilježeći u koliko su sati ispiti pisani.

Ne samo da su učenici najbolje rezultate davali u osam sati, nego su i rezultati koje su postizali padali za jedan posto za svaki sat nakon osam sati ujutro. U 9 ujutro rezultati bi bili 1% manji nego u 8, u 10 bi bili manji za 2% i tako dalje. Ovom su pojavom najviše pogođeni bili učenici koji su i inače imali lošije ocijene.

Jedno moguće objašnjenje ovih rezultata mogao bi biti i umor učenika nakon školskog dana.

– Ako ispit pišu kasnije u danu, to znači da su na nastavi već proveli više sati. Naša sposobnost da donosimo odluke i da se koncentriramo opada zbog kognitivnog umora. Naša istraživanja pokazala su i da pauze mogu biti jako korisne, objasnio je Hans Henrik Stievensen, znanstvenik koji je radio na istraživanju.

Stanka od 20 do 30 minuta podigle bi rezultate za ispite za 1,7%. Preporučuje se da se pred ispit pojede nešto sitno, bude fizički aktivan i dopusti umu da malo ‘luta’.