Pretraga

Ovo nije fotošop: Naša najuspješnija zvjezdarnica nudi besplatne wallpapere svemira za mobitele i laptope

A- A+

Naša najuspješnija zvjezdarnica, ona u Višnjanu, na čijem se čelu nalazi glasoviti Korado Korlević, od sada za širu javnost nudi jednu dosta interesantnu mogućnost. Na njihovim ćete stranicama moći besplatno skinuti fotografije svemira kao wallpapere za mobitel i laptop.

north america nebula

Foto: Zvjezdarnica Višnjan | photo.astro.hr

Zvjezdarnica Višnjan već desetljećima uspješno educira najmotiviranije i najdarovitije učenike i sve je to uspjela je učiniti s vrlo skromnim kapacitetima, temeljeno na volonterskom radu i donacijama. Radi se o najuspješnijoj hrvatskoj zvjezdarnici koju vodi Korado Korlević, nastavnik i amaterski astronom koji se nalazi među top dvadeset svjetskih pronalazača manjih planeta.

KORADO KORLEVIĆ

Od 1996. do 2001. Korlević je kroz Zvjezdarnicu Višnjan otkrio 1.162 manja planeta, a zajedno s drugim astronomima priznaje mu se doprinos u pronalasku njih još 132. Između ostalog, otkrio je i dva kometa koja nose njegovo prezime. Zbog svog iznimnog doprinosa zaštiti planete od asteroida dobio je i svjetsku nagradu.

Nevjerojatni fotke svemira

Svojim teleskopima redovito gledaju zvjezdano svemirsko nebo, a sada su neke od visokokvalitetnih fotografija odlučili – besplatno – podijeliti s javnosti. Otkako laptopa i smartphonea iznimno je popularno za wallpaper (pozadinu) zaslona imati neki planet, galaksiju ili pak samo zvjezdano nebo nad morem. Iz Zvjezdarnice Višnjan tako sada za besplatno preuzimanje. Klik na screenshot ispod, ili na ovaj link, odvest će vas na fotogaleriju Zvjezdarnice Višnjan gdje možete preuzeti wallpapere.

Višnjan ima baš sjajnu priču

Prije nešto više od godinu dana pokrenuli su crowdfunding kampanju u kojoj su skupili visokih 1,3 milijuna kuna koje su uložili u razvoj zvjezdarnice. Osim teleskopa koji im je bio potreban, novac koji su prikupili omogućio im je i dodatna ulaganja. U prvom redu to se odnosi na geodetsku kupolu, ‘svemirsku’ strukturu koja podsjeća na nastambu na Marsu. Zgrada će se koristiti za predavanja, edukacije te praktične radionice, a u studenom prošle godine Višnjan je objavio video kako nakon izgradnje izgleda geodetska kupola.

– Geodetsku kupolu koristiti ćemo (koristimo već) kao multifunkcionalnu dvoranu za održavanje predavanja, radionica, izložbi i raznih događanja u svrhu promocije znanosti i edukacije djece u istoj. A u budućnosti kako naš kampus bude rastao ideja je prenamijeniti je u planetarij, napisali su na društvenim mrežama.

Osim toga, prije gotovo pet godina Višnjan je uz zvjezdarnicu, kako smo tada pisali, dobio i moderan laboratorij u kojem učenici istražuju i uče o svemiru, nebu i zvijezdama, biologiji, astrobiologiji i kemiji.

https://www.facebook.com/watch/?v=429581288513256