Pretraga

Letjelica s uzorcima asteroida uspješno stigla na Zemlju: Otkrit će pojedinosti o nastanku planeta

A- A+

NASA-ina svemirska kapsula koja je nosila uzorak s asteroida Bennu što je najveći uzorak ikad pokupljen s površine nekog asteroida, sletjela je u nedjelju u pustinju u saveznoj državi Utah. Ova kapsula dio je svemirske letjelice OSIRIS-REx te je u Zemljinu atmosferu uletjela 15 puta brže od brzine metka, a slijetanje je prošlo gotovo besprijekorno. Ovako velika količina uzorka s ovog asteroida iznimno veseli znanstvenike jer sadrži elemente koji su postojali prije Zemlje, a možda čak i prije cijelog Sunčevog sustava.

Znanstvenici oko svemirske letjelice OSIRIS-REx

Znanstvenici oko svemirske letjelice OSIRIS-REx | foto: NASA

Svemirska kapsula OSIRIS-REx u nedjelju je sletjela u pustinju u saveznoj državi Utah zapadno od Salt Lake Cityja i nosila je treći po redu, ujedno i najveći, uzorak s asteroida Bennu koji je otkriven još 1999. godine. Ova misija iznimno je važna i raduje znanstvenike jer Bennu sadrži elemente koji su postojali za vrijeme formiranja Sunčevog sustava prije 4 i pol milijarde godina, piše Reuters.

Uzorak, odnosno, prašina s Bennua, znanstvenicima će dati uvid u navedene elemente i odgovore na pitanja o nastanku Sunčevog sustava, ali i planeta sličnima Zemlji. Također, u tom uzorku možda se nalaze i organske molekule slične onima koje su neophodne za nastanak mikroba.

Izdvojeni članak
Skupina djevojčica rješava zadatak

Super prilika za naše učenike: Riješite znanstveni problem i osvojite put u NASA-u

Asteroid Bennu smatra se objektom bliskim Zemlji jer svakih šest godina prolazi kraj našeg planeta, načinjen je od nakupine kamenja i promjera je 500 metara. Time je nešto veći od Empire State Buildinga u New Yorku. Iako ovaj asteroid djeluje veliko, zapravo je majušan, osobito u usporedbi s Chicxulubom koji je svojom veličinom između 11 i 81 kilometara s lica Zemlje izbrisao dinosaure.

Letjelica OSIRIS-REx lansirana je još u rujnu 2016. godine, a 2018. godine je uspjela doći do Bennua i uzela vrlo mali uzorak s njegove površine. Nakon toga je još dvije godine kružila oko njega kako bi uzela veći uzorak te je, naposljetku, ove godine prikupila najveći uzorak od 250 grama.

Prikupljeni uzorak bit će prebačeni u laboratorij u NASA-inom centru Johnson u Hustonu u Teksasu gdje će kasnije biti raspodijeljen na manje količine i poslan u 60 laboratorija diljem svijeta kako bi ga moglo analizirati 200 znanstvenika.

Copy link
Powered by Social Snap