Pretraga

Ovo su najgore poslovne odluke u povijesti

A- A+

Predvidjeti što će postati popularno u budućnosti jako je teško, a samo najsretniji uspiju u pravom trenutku dobro odlučiti. Saznajte oko kojih se odluka neki još uvijek grizu te koje su danas popularne izume u prošlosti odbijali uspješni poduzetnici.

www.io9.com

Pravovremena kupovina prava na izume ili dionica kompanija koje tek počinju proboj na tržište za neke su poduzetnike osigurale pravo bogatstvo. S druge strane, bilo je i puno loših odluka za kojima još uvijek žale osobe koje su ih donijele.

Izdvojeni članak

Revolucionarni izum hrvatskog profesora otkupili Apple i američka vojska!

Suosnivač Apple-a prodao svoje dionice za 800 dolara

Ron Wayne je sa Steveom Jobsom i Wozniakom osnovao Apple Computer 1976. godine te je prema zaslugama dobio deset posto dionica danas svjetski popularne kompanije.

Dva tjedna nakon pokretanja prodao je svoj udio za samo 800 dolara. Ako bi danas poželio vratiti si svoje vlasništvo morao bi za to platiti 35 milijardi u istoj valuti.

FOX prodao Star Wars

Poznata filmska kompanija 20th Century Fox je 1977. godine je prodala sva svoja prava na igračke, figurice i slične predmete povezane sa svjetski poznatim serijalom Star Wars.

Sva prava otkupio je producent i redatelj, ovog trećeg po redu komercijalno najuspješnijeg filsmskog serijala, George Lucas za svega 20 tisuća dolara. Prema današnjim procjenama, ovaj je brend ostvario oko 30 milijardi dolara profita od kojeg dvije trećine je ostvareno preko prodaje igračaka i figurica poznatih likova kao što su Luke Skywalker ili Darth Vader

Izdvojeni članak

Svojim izumima hrvatskom gospodarstvu žele pomoći i srednjoškolci

Poznata američka kompanija odustala od kupovine patenta za telefone

I danas uspješna komunikacijska kompanija Western Union odbila je kupiti patent na telefone koji im je ponuđen za 100 tisuća dolara.

Ovu svoju odluku opravdali su argumentom kako je ponuđeni uređaj obična električna igračka bez komercijalne vrijednosti.

Yahoo je čak dva puta odbijao Google

Svojevremeno najpoznatiji pretraživač interneta Yahoo čak dva puta je odbijao kupiti Google koji ih je danas pomeo u web utrci.

Prvi puta su mogli postati vlasnici ovog svjetskog giganta 1997. godine za samo jedan milijun dolara, a pet godina kasnije imali su priliku ispraviti pogrešku te ga otkupiti za pet milijardi. Danas je Googleova vrijednost deset puta veća nego li Yahooova i procjenjuje se na 350 milijardi.

Uspješni proizvođač čokoladica odbio sponzorirati film E.T.

Svjetski poznata kompanija Mars, koja proizvodi brojne ukusne čokoladice i bombone, je prije tridesetak godina odbila na omotu svog poznatog brenda M&M sponzorirati danas kultni film E.T.

Njihovi rivali Reese’s objeručke su iskoristili tu njihovu pogrešku te im je nakon uspješnog prikazivanja E.T.-a u kinima prodaja čokoladica porasla za čak 65 posto.