Pretraga

Počeo je Mjesec hrvatske knjige: Izdvojili smo pet djela mladih hrvatskih autora

A- A+

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se nastoji popularizirati djela hrvatskih autora. Obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog, a povodom početka ovogodišnjeg, za vas smo pripremili pet književnih preporuka mladih hrvatskih autora.

Iako se još nisu u potpunosti problili na scenu i iako ih se ne čita za lektiru, Hrvatska ima veliki broj mladih književnika čija djela ne zaostaju za njihovim starijim kolegama.

Izdvojili smo stoga pet nama najzanimljivijih knjiga.

1. Darko Šeparović: Krvotok

Izdvojeni članak

Don Stojić obrušio se na Harryja Pottera: Uvođenje tih knjiga u škole je nedopustivo

Jeste li primjetili da se riječ ‘krvotok’ može podijeliti na riječi ‘krv’ i ‘otok’? E, pa primjetio je to mladi arhitekt Darko Šeparović s Korčule (da, čovjek je po struci arhitekt, a u slobodno vrijeme književnik). U svom romanu “Krvotok” Šeparović priča tri različite, no međusobno povezane priče. Donosi nam priču o Kapetanu koji se u bolnici bori s parazitom koji je pokupio na nekom od putovanja; njegovoj partnerici, profesorici portugalskog koja seli iz Lisabona i gomili telegrama za koje na početku ne znamo tko ih i kome šalje.

Ni vrijeme radnje nije jasno precizirano već ga Šeparović prepušta čitateljima da ga odgonetnu, što se možda svima neće svidjeti.

– Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju. I to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva, te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije, izmjenom pripovjedačkih perspektiva, odstupanjem od očekivanih kronologičkih sljedova i rasporeda događaja, zaključio je žiri koji je Šeparovićevu rukopisu dodijelio nagradu ‘Drago Gervais’ za 2017. godinu.

2. Dino Pešut: Poderana koljena

Izdvojeni članak

‘Češće tiha nego glasna’: Pričali smo s prijateljima Olge Tokarczuk, nove dobitnice Nobela za književnost

Višestruko nagrađivani dramaturg Dino Pešut autorskim prvijencem vodi nas u Berlin, ali i u svijet homoseksualaca, kao i u svijet mladih koji pokušavaju pronaći sebe. Donosi priču o Dani Draženoviću, mladom glumcu koji napušta karijeru i bježi iz Hrvatske kako bi … a ne zna vjerojatno ni sam što.

Poderana koljena roman su koji propituje današnjeg čovjeka, ali i društvo obilježeno besciljem. Opisuje kako financijske, tako i ekonomske poteškoće mlade generacije u kojim se mnogi mogu prepoznati. Uz to, iznimno je čitljiv.

3. Marija Dejanović: Etika kruha i konja

Iako se svaka njezina pjesma može čitati zasebno, zbirka pjesmama Marije Dejanović postupno se razvija te kao cjelina donosi vlastitu priču. Shvatljiva na različite načine, Etika kruha i konja, za koju je Dejanović nagrađena Goranom za mlade pjesnike, posjeduje vlastiti logički sustav. Cilj Marijinih pjesmama je poticanje na razmišljanje, jer, kako sama autorica kaže, ‘poezijom govorimo stvari koje moramo, a ne znamo kako’.

4. Ivan Jozić: Muška svinja

Ljubav je, moramo priznati, česta tena književnih djela. No mladi autor Ivan Jozić pristupio joj je na malo drugačij način. Knjiga prati ljude u potrazi za ljubavlju, ali njihove priče nisu samo očajne. Da pače, urnebesno su duhovite. Tko je muška svinja iz naslova te, što je možda važnije,  kako ne biti muška svinja, saznajte u istoimenoj knjizi.

5. Monika Herceg: Lovostaj

Izdvojeni članak

Čita gdje god stigne: Najčitatelj u Zagrebu je 13-godišnjak koji je u godinu dana ‘progutao’ 165 knjiga

Ogorčena i glasna. Takva je, kako sama kaže, htjela biti Monika Herceg dok je pisala Lovostaj. Zbirka je to pjesmama u kojoj se spominje mnogo žena. Možda bismo je najbolje opisali kao knjigu koja za cilj ima žensku emancipaciju.

Osim umjetničke vrijednosti, pjesme Monike Herceg upoznavaju nas s mnogim istaknutim znanstvenicima. Zbirka je svojevrsni omaž ženama kojima možemo zahvaliti za ono što danas imamo i znamo.