Pretraga

Počeo je Mjesec hrvatske knjige, izdvojili smo najzanimljivija događanja u školama i na fakultetima

A- A+

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema koja će se od 15. listopada do 15. studenog provlačiti jest Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija i pritom stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Stoga smo izdvojili najzanimljivija događanja koja će se održavati u školskim knjižnicama, na fakultetima i u gradskim knjižnicama u četiri grada.

Foto: Pexels

Mladima je u današnje vrijeme najbolji prijatelj mobitel, a kroz ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, koji je posvećen upravo mladima i to u Europskoj godini mladih, nastoji ih se potaknuti da tehnologiju zamijene – knjigom. Želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih te istaknuti kako im knjižnica, odnosno knjiga, može pomoći.

Stoga smo odlučili izdvojiti najzanimljivija događanja upravo za mlade koja će se od danas pa sve do 15. studenog održavati u školama, fakultetima i gradskim knjižnicama u četiri grada – Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Osim raznih radionica, neke knjižnice imaju i akciju vraćanja knjiga bez plaćanja zakasnine.

ZAGREB

Starbooks café – Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, knjižnica
Budući da su kava i knjiga nezaobilazna kombinacija, u prigodnom školskom prostoru nalazit će se čitateljski kutak pod nazivom Starbooks café. Kutak će se sastojati od odabranih knjiga iz osobnih zbirki profesora i učenika u kojima se isprepliću motivi kave i knjiga. Knjige će biti dostupne svima za posudbu. Za učenike će u kutku biti postavljen i mali zadatak – fotografiranje jer autor najoriginalnije fotografije osvaja Starbucksov paket.

Online kučke – KGZ/Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva
Književnica Selma Parisi predstavit će knjigu Online kučke u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade 21. listopada u 10 sati. Kroz deset kratkih priča, ispričanih kroz perspektivu adolescenata, služeći se njihovim jezikom, mješavinom slenga i virtualnog načina komunikacije, autorica nastoji pokazati kako je zlostavljanje na društvenim mrežama destruktivnije od tradicionalnog zlostavljanja u školskom dvorištu. Velik broj svojih priča smješta u vrijeme pandemije, čime želi prikazati kako je intenzitet cyberbullyinga postao pojačan u vrijeme krize.

Mjesec hrvatske knjige na Filozofskom – Filozofski fakultet u Zagrebu
Tijekom Mjeseca hrvatske knjige bit će organizirana tematska predavanja profesora s Filozofskog fakulteta iz područja adolescentske književnosti i o važnosti čitanja u mladenačkoj dobi. Bit će moguće ostaviti poruke o svojim promišljanjima na predstavljene teme, od kojih će se napraviti kolaž na stranicama društvenih mreža Knjižnice.

Nije lako kad si mlad – Hrvatska knjižnica za slijepe
Ove godine korisnici Knjižnice prvi će put moći sudjelovati u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Naslovi o kojima je u kvizu riječ dostupni su u pristupačnim formatima, a kviz će biti dostupan za samostalno sudjelovanje osoba s teškoćama pri čitanju standardnog tiska. Više o ovom kvizu možete pronaći na poveznici.

Foto: MHK plakat

Mlade Romkinje u sustavu obrazovanja – Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj
Pričaonica će 15. studenog u 12 sati okupiti mlade Romkinje i ne Rome u sustavu obrazovanja s ciljem razmjene iskustava o pitanjima koja su predmet svakodnevice učenica/učenika i studentica/studenata, a koja često ne nalaze svoje mjesto u medijskom prostoru. Razgovarat će se o preseljenju u novi grad, promjeni okoline, pripremama za državnu maturu, upisu željene srednje škole i fakulteta ili mirenju s neželjenim ishodom, noćnim izlascima, učenju, knjigama, organizaciji vremena i svemu drugom što vole mladi. Događaj će se izravno prenositi na Facebooku Središnje knjižnice Roma te Radiju ‘Kali Sara’.

Studentska riječ – KGZ/Gradska knjižnica
Tribina Studentska riječ nastala je u organizaciji Gradske knjižnice i studenata Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prvi susret, koji će se održati 9. studenog u 19 sati, uređuju i vode studenti Kristina Guteša i Luka Mayer, koji će razgovarati s filozofom i politologom Žarkom Puhovskim o odnosu filozofije i politike. Cilj je tribine pružiti priliku mladima da javno, izvan institucije u kojoj se školuju, artikuliraju i propituju teme iz njihova područja interesa.

Mlade sanjalice – Hrvatsko knjižničarsko društvo
Redateljice će 9. studenog u 12 sati predstaviti mjuzikl ‘Hej, sanjalice’ Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, koji tematizira aktualne društvene teme mladih. Učenici će izvesti ulomak mjuzikla. Pozvani gosti govorit će o problemima izazvanim događanjima u posljednje tri godine. U programu sudjeluju Kampanja “I ja želim čitati!” (Hrvatsko knjižničarsko društvo), Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i Ured Pravobraniteljice za djecu.

Je li lako biti mlad? – KGZ/Gradska knjižnica
Književni susret s Rosie Kugli 28. listopada u 10 sati, nagrađivanom autoricom brojnih romana i biografija. Autorica je, između ostalog, poznata po svojim knjigama za djecu i mlade u kojima progovara o odrastanju. U svojim djelima posebno skreće pozornost na teme o kojima se šuti ili nerado progovara. Na književnom susretu govorit će o mladima danas, a korisnici Doma za starije osobe Centar moći će pričati o vremenu kad su i oni sami pripadali mladoj populaciji. Program će se održati u okviru projekta 65 plus.

Korak po korak do knjige – KGZ/Knjižnica Božidara Adžije
Program obuhvaća stručno vodstvo kroz prostor Knjižnice od podrumskog spremišta knjiga, gdje korisnici inače nemaju pristup, studijske čitaonice, zatvorenog i otvorenog spremišta do odjela nabave i obrade knjige. Sudionici će se upoznati s putom knjige od trenutka kada uđe u prostor Knjižnice do smještaja na police, a podučit će ih se i kako pretraživati mrežni katalog Knjižnica grada Zagreba.

OSIJEK

Povežimo se čitajući – Elektrotehnička i prometna škola Osijek, knjižnica
Čitanjem će se poticati razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina, vještine pismenosti, logičkog i kritičkog zaključivanja. Razvijat će se suosjećanje i ljudske vještine potrebne za izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa i kulture Škole, suprotstavljajući se time problemu osjećaja isključenosti koji prevladava u današnjem društvu u vrijeme pandemije, nastave na daljinu, velike izloženosti mobilnim uređajima i računalima. Na radionici, koja će se održati 18. listopada u 11:30, sudjeluju učenici Škole, a voditeljice su S. Matijević i D. Pavošević.

Čitajmo da bi vidjeli i iza horizonta – Građevinski i arhitektonski fakultet, knjižnica
Kako preko društvenih mreža mladima približiti knjigu i stvoriti ljubav prema čitanju? Posjetiteljima će na to pitanje 20. listopada u 18 sati pokušati odgovoriti Alis Marić, jedna od omiljenih regionalnih influencerica, koju na Facebooku prati više od pola milijuna ljudi.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Da biste napisali knjigu, morate zadovoljiti jedan ključni uvjet, znate li koji?

Kviz u knjižnici – Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, knjižnica
U suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek u Knjižnici će se 2. studenog u 12 sati održati kviz znanja iz povijesti umjetnosti za studente Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost. Voditeljice kviza i sastavljačice pitanja bit će Valentina Stantić, knjižničarka knjižnice Muzeja likovnih umjetnosti, te Lana Skender s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost Akademije.

Vraćanje zaduženih knjiga bez zakasnine – Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek
Ako imate neku knjigu koju ste zaboravili vratiti u GISKO, 9. studenog od 10 sati moći ćete ju ili više njih vratiti bez naplate zakasnine.

SPLIT

Književni Speed dating – Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica, Programi kulturnih djelatnosti
Književni Speed dating način je upoznavanja ljudi, a uključuje pet do deset minuta razgovora tijekom kojih mladi korisnici Knjižnice imaju priliku upoznati hrvatske književnike i postavljati im pitanja po vlastitom izboru. Po isteku zadanog vremena sudionici prelaze za drugi stol kako bi porazgovarali i postavili pitanja sljedećem hrvatskom književniku. Književni Speed dating održat će se 3. studenog u 18 sati.

Učenici Druge čitaju pisce Druge – II. gimnazija Split, knjižnica
Učenici će, od 1. do 28. listopada, istražiti koji su profesori i bivši učenici II. gimnazije suvremeni pisci i koja su djela objavili (Olja Savičević Ivančević, Boris Škifić, Magdalena Mrčela, Marko Pogačar, Nina Slišković, Ema Botica, Luiza Bouharoua…). Odabrat će tekstove za čitanje naglas, a snimke čitanja bit će objavljene na društvenim mrežama i mrežnim stranicama II. gimnazije 23. listopada. U II. gimnaziji rade profesori Boris Škifić i Magdalena Mrčela, koji će u ovom projektu sudjelovati kao mentori učenicima i kao gosti u školskoj knjižnici tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

Izdvojeni članak

Izašla je besplatna aplikacija za učenike koji imaju teškoća s čitanjem i one koji vole slušati knjige

Moj dnevnik – Osnovna škola ‘Bol’, knjižnica
Na debati o važnosti pisanja dnevnika učenici će povezati vlastite dnevnike s knjigom Tajni dnevnik Adriana Molea te usporediti svoj život i probleme s knjigom. Nakon debate učenici će shvatiti važnost pisanja dnevnika da bi unaprijedili svoje literarne sposobnosti, ali će shvatiti i važnost pisanja dnevnika u bilježnici umjesto na računalu. Cilj programa je potaknuti učenike na čitanje i pisanje te na korištenje olovke i bilježnice umjesto računala.

Generacija K – Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica, Odjel za odrasle, Programi kulturnih djelatnosti
Izložba knjiga, filmova te glazbenih i umjetničkih sadržaja kojom će se prikazati čitateljske navike i interesi Milenijalaca i Generacije Z te istaknuti podjele među njima. Izložba nosi naziv prema temi ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

TikTok radionica – Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade
Od 10 sati 22. listopada mladi će se moći uključiti u kreiranje zabavnog sadržaja za profil Knjižnice na društvenoj mreži TikTok.

Izdvojeni članak
tiktok

Znate li što je BookTok? Saznajte sve o ovom trendu koji vlada TikTokom

Društvene mreže i jezik mladih – Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnja knjižnica , Odjel za djecu i mlade
Nove generacije sve su više ovisne o mrežnoj komunikaciji koja utječe i na njihovu svakodnevnu komunikaciju i mijenja njihov vokabular. O tome će se raspravljati 26. listopada od 11 sati, ali i o tome kako se mijenja njihov rječnik, razvija mrežni žargon, engleski jezik snažno širi svoj utjecaj, mnogo je novih popularnih izraza, skraćenica, posuđenica, emotikona…

Eko i Ja – Osnovna škola ‘Bol’, knjižnica
Sa svakim razredom provest će se radionice u trajanju od dva školska sata, na kojima će se učenici upoznati s knjigama Kornjačica i more i Bijeg uz brijeg. Kroz razgovor nakon čitanja učenici će uvidjeti važnost ekološke osviještenosti i recikliranja. Također, potaknut će ih se na čitanje knjiga o prirodi, ekologiji i recikliranju. Nakon toga izrađivat će straničnike od recikliranog papira.

RIJEKA

Susret Hlapića i Kekeca – Školska knjižnica Osnovne škole Podmurvice
Od 17. do 21. listopada, u okviru programa Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja, školska knjižnica Osnovne škole Podmurvice iz Rijeke surađuje sa školskom knjižnicom Osnovne škole Antona Bezenška, Frankolovo, iz Slovenije. Slovenski kolege imaju nastavu hrvatskog jezika kao izbornog predmeta u svojoj školi te čitaju Šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić, dok prvašići Osnovne škole Podmurvice čitaju Kekeca Josipa Vandota. U Mjesecu hrvatske knjige bit će organiziran književni susret Hlapića i Kekeca. Jednodnevan izlet u Rijeku bit će zapravo zajedničko čitanje i druženje te posjet Dječjoj kući.

Vrijeme je na našoj strani – Osnovna škola ‘Brajda’, knjižnica
Na književnom susretu sa Zoranom Vakulom predstavit će se tri slikovnice: Sunčasta, Oblačasta i Vjetropirasta. Susret je upriličen za učenike nižih razreda, novinare, mlade knjižničare i geografe. U uvodnom dijelu programa školski zbor pjevat će pjesmu Parnog valjka Vrijeme je na našoj strani. Nakon susreta organiziran je kratak razgovor i intervju s autorom i meteorologom za mrežne stranice Knjižnice.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Jeste li spremni za esej? Odgovorite na pitanje iz lektire koja je više puta bila tema

Knjižnice otvorene za sve – Školska knjižnica Osnovne škole Podmurvice
U okviru programa Erasmusa Art and literature in education nature. Is it an A.Li.E.N.? školska knjižnica Osnovne škole Podmurvice u Mjesecu hrvatske knjige organizirat će online književno druženje s mladima iz Hrvatske, Turske, Italije, Grčke i Litve. Učenici će, od 7. do 11. studenog predstaviti svoje knjižničare, knjižnice i njihove programe te naglasiti na koji im način knjižnice pružaju utočište. Erasmus knjižnice otvorene su za sve i svi u njima mogu naći sebe.

Čitam ti – pričaš mi – Osnovna škola ‘Brajda’, knjižnica, projekt u kojem učenici viših razreda čitaju priče o prijateljstvu i različitostima učenicima nižih razreda:
Super je biti različit Đurđe Miklaužić (1. razred)
Ti nisi kao mi Nine Vađić (2. razred)
Zmaj Škakljaj Koraljke Milun (3. razred)
Izgubio se jedan zeleni pas Pascala Bieta (4. razred)
Nakon čitanja učenici prepričavaju priču, pišu kratak komentar i ilustriraju odabrani prizor iz priče ili lik koji im se sviđa, a kroz crtež mogu iznijeti i svoja razmišljanja o pročitanom.

Cijeli program za sve gradove u Hrvatskoj od 15. listopada do 15. studenog možete pogledati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap