Pretraga

Pet fora stvari o snovima koje niste znali

A- A+

ljepota.ba

Na kraju svakog dana većinu nas dočeka dobro poznati jastuk, pokrivač i krevet. Za neke ovi pojmovi znače putovanje u zemlju snova, dok će neki zaklopiti oči i probuditi se bez sanjivog iskustva. Snovi i dalje ostaju jedan od najmističnijih fenomena kojeg doživljava čovjek. Mi Vam prenosimo 5 najzanimljivijih činjenica o snovima, koje donosi Mother nature network.

Nasilni snovi mogu bit znak upozorenja

Ljudi koji u snovima vrište i udaraju sve oko sebe, mogu biti na pragu neke opasne moždane bolesti. Nasilje u snu može biti upozorenje da postoje problemi u moždanim stanicama, pa čak i da postoji opasnost od Alzheimerove bolesti. Takvi snovi mogu se sanjati i deset godina prije pojave simptoma neke opasne bolesti. Uočite li nešto tako opasno što vam se duže vrijeme ponavlja, pravac stručnjaku.

Noćne ptice imaju više noćnih mora

Znanstvenici su dokazali kako oni koji noću žive i idu kasno spavati sanjaju više noćnih mora nego što je uobičajeno. Razlog tome je i razdoblje sna u kojem se noćne ptice bude. Oni koji idu kasnije spavati, a rano se bude, bude se u REM fazi sna, kada visoka razina hormona može prouzročiti noćne more netom prije buđenja. Kasno odlaženje u krevet nije preporučljivo, a ni zdravo. Tako ranoranioci ipak imaju mirniji san, pa dobro razmislite ako i dalje planirate u 2 u krevet!

Muškarci sanjaju o seksu

Bez obzira na dob, znanstvenici su dokazali da muškarci više sanjaju o seksu. Takve snove imaju i žene, no u nešto manjim brojkama. Ipak, žene imaju veće šanse da će imati noćne more.

Psihologinja Jennie Parker ističe kako se ženske noćne more dijele u tri kategorije: žene sanjaju da ih netko progoni ili pokušava ubiti, da će izgubiti svoje voljene ili zbunjene noćne more koje se kasnije rijetko razumiju.

Lucidno sanjanje i kontrola snova

Ova mogućnost posebno se odnosi na ljude opsjednute računalnim igricama. Dakle, svaki srednjoškolac lakše će kontorlirati svoje snove i moći promatrati sebe izvan tijela. Stručnjaci kažu da je razlog tome mogućnost percepcije takvog stanja.

U računalnim igricama sami igrači promatraju izvana gledajući svojeg igrača, odnosno, svoje tijelo, na ekranu. Ipak, mogućnosti za lucidan san sve su veće, bez obzira na igranje ogrica. Opasnost ili strah u ovakvom postupku nisu izuzeti, no sanjači ih postižu na vlastitu odgovornost.

Novi razlozi za snove

Još je poznati znanstvenik Sigmund Freud tvrdio da su snovi zapravo pokazatelji naših podsvjesnih želja. Danas je poznato da nastaju kao posljedica REM faze. Dokazano je da dijelom nude rješenja za kritičko razmišljanje.

Iako snovi često nemaju smisla, ako se rastave na djeliće, nude mogućnost odgovora na neke upite ili rješenja ključnih situacija. Na taj način, snovi pomažu mozgu u naizgled nerješivim situacijama.

Koliko god se ovo činilo čudno, snovi su nezibježni. Idući put kad legnete u krevet, pokušajte zapamtiti što se sanjali. Čak i ako ne zavirite u sanjaricu, snovi mogu biti znak nečeg puno dubljeg, samo pokušajte protumačiti čega.