Pretraga

Iako ste spavali, niste se probudili odmorni? Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati kvalitetu sna

A- A+

Postoji nekoliko stvari oko kojih se ljudi slažu da su teško podnošljive, i skoro pa smo sigurni da se negdje pri vrhu te ljestvice nalazi neispavanost. Kronična neispavanost je problem s kojim se muči velik broj ljudi, pogotovo školaraca i studenata. Kako se onda zapravo naspavati?

foto: Pexels; Vlada Karpovich

Kada jednom izgubite normalan ritam spavanja, jako je teško vratiti se u normalu. Ako vam se par dana za redom dogodi da idete spavati u četiri ujutro, velike su šanse da će vam peti dan biti gotovo pa nemoguće zaspati prije četiri ujutro, ili u najboljem slučaju dva. I kako se onda probuditi u neko razumno vrijeme, kada već nećete izgubiti čitavi dan? I da se stignete umoriti na vrijeme za normalno spavanje?

Osim što gubite dane na spavanje (a noći na rad), gubite i vrijeme dobrog spavanja. Puno je lakše kvalitetno se naspavati tijekom noći, kada su vani mrak i tišina, negoli tijekom dana kada Sunce sja i apsolutno stalno se nešto događa. Istina je i da kada ste umorni, da ćete vjerojatno zaspati i pokraj nekoga tko upravo buši, no kakve će kvalitete biti taj san?

S druge strane, kada se ne uspijete odmoriti preko noći, umorni ste. I ne ‘zdravo’ umorni, zato što ste radili neki fizički posao i umorili se, već ‘pogrešno’ umorni – zato što niste uspjeli povratiti snagu izgubljenu tijekom dana. Kada ste umorni, teže vam je koncentrirati se na stvari, često ste usporeni, loše raspoloženi i razdražljivi. Da ne spominjemo to koliko ste gladni. Ukratko, nije dobro.

Sada je vrijeme za naspavati se, no kako? Prije svega, potrebno je pomalo stabilizirati vrijeme odlaska u krevet i vrijeme buđenja. Idealno bi bilo kada biste se svaki dan budili i išli spavati u isto vrijeme, ili barem približno isto. Jednom kada to uspijete, postoji još nekoliko ‘trikova’ kojima možete poboljšati kvalitetu sna.

Izdvojeni članak

Najružniji oblik stresa – poriv za nespavanjem

Zamračite prostoriju

Postoje dvije vrste ljudi: oni koji vole da ih vanjsko svijetlo probudi ujutro i oni koji praktički spavaju u katakombama, pokušavajući izbjeći danje svijetlo. Ne morate mijenjati to kakav ste tip osobe, ali ako se želite kvalitetno naspavati – zamračite osobu. To posebno vrijedi ako idete u krevet nešto kasnije, pa ćete se i probuditi nešto kasnije.

Možda vas svijetlo neće probuditi svaki put, ali će sasvim sigurno utjecati na kvalitetu vašeg sna. To koliko ste vi odmorni ili ne, ovisi gotovo pa isključivo o kvaliteti vašeg sna. Stoga, ako ste u fazi da vam je silno potreban odmor, bilo bi dobro da zamračite sobu, koliko to već možete. Budilica će vam biti dovoljna da vas probudi!

Izbjegavajte ekrane

Koliko puta vam se dogodilo da niste bili pospani, no čim ste legli u krevet i krenuli čitati, oči su vam se počele sklapati? Koliko puta vam se to dogodilo, a da ste u ruke uzeli mobitel i počeli skrolati po društvenim mrežama? I pretpostavljali smo da je situacija s knjigom ipak nešto češća nego s mobitelom.

Ne samo mobitel, već bilo koji ekran, će vas prije spavanja vjerojatno razbuditi. Naravno, ako ste mrtvi umorni zaspat ćete u svakom slučaju, no zaista bi bila dobra ideja ignorirati ekrane neko vrijeme prije odlaska na spavanje. Ako ništa, nemojte barem predugo skrolati. Pokušajte uvesti pravilo da jednom kad legnete u krevet, nema više korištenja ekrana.

 Popijte topli čaj

Postoji li nešto ljepše od toga da prije odlaska u krevet popijete šalicu toplog čaja? Ili kakaa ili mlijeka? Vjerojatno samo ako uz to uzmete i par keksa. Šalimo se, ne preporučuje se jesti neposredno prije odlaska na spavanje, no shvatili ste poantu. Šalica toplog čaja će vas itekako smiriti i opustiti, a pogotovo ako se odlučite na laganu kamilicu. Bitno je samo izbjegavati čajeve koji daju energiju, kao što je na primjer zeleni čaj.