Pretraga

Pitali smo biskupe hoće li ove godine biti krizme: Ulje su, kažu, već posvetili

A- A+

Bijela nedjelja ili Nedjelja Božanskog milosrđa, ona prva poslije Uskrsa, dosad je označavala i početak krizmi koji bi se dodjeljivale do blagdana Duhova. No kako ove godine zbog epidemiološke situacije ne održavaju mise, pitali smo Hrvatsku biskupsku konferenciju hoće li ove godine biti krizme.

foto: Grant Whitty|Unsplash

– U ovo vrijeme epidemije svaki nad/biskup donosi odluku o dogodi kao i o novom datumu slavlja sakramenta potvrde za područje svoje nad/biskupije, odgovorili su nam iz Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Izdvojeni članak

Pa ovo je mrak… Imamo li to najupečatljivijeg krizmanika u Hrvatskoj?

Iako će odluku o podijeli sakramenta potvrde svaki biskup donijeti zasebno, iz HBK poručuju kako još ne znaju kada će se krizme moći održavati.

– U ovom trenutku dok epidemija još traje, teško je predvidjeti kad će se točno po našim župama slaviti sakrament potvrde. O tome će vjernici na vrijeme biti obaviješteni, kaže mr. sc. Zvonimir Ancić, predstojnik Tiskovnog ureda HBK.

Da doznamo smatra li Crkva da će to zaista biti ove godine, pitali smo ih jesu li na misama posvete ulja, koje biskupi slave na Veliki četvrtak, posvetili i ulje za krizmu.

– Posvećenog ulja za svetu krizmu sigurno neće nedostajati, otkrio nam je mr. sc. Ancić.

Inače, krizme su se obično dodjeljivale od Bijele nedjelje ili Nedjelja Božanskog milosrđa, dakle one prve poslije Uskrsa pa sve do blagdana Duhova, koji se slavi pedeset dana nakon Uskrsa.