Pretraga

Pitali smo mlade izlaze li na izbore i za koga će glasati: Otkrili su nam i je li im uopće stalo do toga

A- A+

Izlaznost mladih do 30 godina na izbore uobičajeno je uvijek niža nego li izlaznost starijih skupina. Pitali smo nekoliko mladih ljudi što misle o ovim parlamentarnim izborima, jesu li zadovoljni ponudom i hoće li izaći i za koga će glasati.

Screenshot YouTube

Većina mladih s kojima smo razgovarali znala je da se izbori održavaju. Od 6 osoba njih 4 je znalo točan datum, a dvoje ih je znalo da su izbori na samom početku sedmog mjeseca, pa su pretpostavljali da bi to mogao biti 5. srpanj jer se radi o nedjelji.

Jedna osoba ne zna ni što je to izborna jedinica

Kada smo ih pitali znaju li koliko se koalicija ili stranaka natječe na izborima, to jest, za koliko njih znaju, odgovarali su da znaju za 3 stranke, a neki su rekli i da bi ih mogli nabrojati i 7, pa i 8, ali i 20. Jedna osoba rekla je da je na izborima otprilike 200 lista.

Izdvojeni članak

[Najmlađi kandidati na izborima] Tin (20) iz Domovinskog pokreta: ‘Najviše ću se zalagati za mlade’

Tri osobe od njih šest rekle su nam da ne znaju koja su izborna jedinica, a jedna od te tri rekla je i da ne zna ni što je to izborna jedinica.

Samo tri od šest osoba sigurne su da će izaći na izbore

Danijel je zadovoljan ovogodišnjom “ponudom” na parlamentarnim izborima.

–  Izaći ću na izbore u svojoj, 7. izbornoj jedinici i glas dati Davoru Petračiću, nezavisnom   koalicijske liste Pametnog i ostalih. Smatram da svatko tko ima pravo treba izaći na izbore bilo zbog glasanja, poništenja listića ili što već želi uraditi, rekao nam je on.

Samo jedna od šest osoba rekla je da misli da neće izaći na izbore. Ipak, od preostalih pet, samo ih je troje sigurno da će na izbore izaći. Isto tako, uključujući Danijela, još samo dvije osobe znaju za koga bi na izborima glasale.

‘Pitam prijatelje sa sličnim mišljenjima kao mojim za koga glasaju pa ja kopiram’

Iako će na izbore izaći, Luka smatra da izbori nemaju smisla jer je uvijek sve isto. Josip pak smatra da je glasanje osnovno demokratsko pravo i da je zato važno izaći na izbore.

– Uvijek ima smisla glasati i stalo mi je do toga, ali nisam dovoljno zainteresirana da ulazim u taj svijet istraživanja tko što nudi i za što se zalaže, tako da pitam prijatelje sa sličnim mišljenjima kao mojim za koga oni glasaju pa ja samo kopiram, objasnila nam je Laura kako ona odlučuje za koga će glasati.

I Dora smatra da ima smisla glasati, ali kaže, iako joj je stalo, nije prezadovoljna ni s čim što je do sada vidjela. Karolina također nije zadovoljna, ali kaže, bilo je i gorih opcija.