Pretraga

Piti i ljubiti ili Kako izbjeći mamurluk

A- A+

Svi smo bar jednom došli u situaciju da odemo na pivu u pet sati popodne, a dolazimo doma kad je već sunce opet na istoku. U međuvremenu obično popijemo koju čašicu više, a sljedeći dan smo mamurni i ne možemo obavljati lagodno svakodnevne zadatke. Koliko promila je zapravo idealno za dobru zabavu i zašto je dobro jesti masno prije alkoholiziranja, pročitajte prije nego što ponovite zadnje pijanstvo.

Masno prije izlaska

Čim alkohol dođe do krvotoka, on počinje djelovati i na vaš mozak.  No, neće uvijek jednako djelovati na vaše tijelo. Jer u normalnim okolnostima tek 10 posto alkohola dolazi do krvotoka preko želučane stijenke, a sve ostalo dolazi iz tankog crijeva.

Upravo se zbog toga prije alkoholiziranja savjetuje konzumiranje hrane. A ako je to nešto masno, tim bolje. Jer ako dobro jedete, ventil (ili pilorus) u donjem dijelu želuca ostaje zatvoren, a hrana se zadržava u želucu jer se treba usitniti, tj. pomiješati s probavnim sokovima.

Tako je i alkohol duže u želucu, pa niti on nema gdje otići i djelovanje je sporije. No ako gladni krenete s eksiranjem žestica, želudac nema potrebe zadržavati alkohol jer nema hrane, alkohol samo prođe u krvotok i naravno – djeluje brže i razornije.

Dobra hrana prije pića je i obični sendvič sa sirom, koji sadrži bjelančevine i masnoće pomoću kojih se alkohol brže razgradi, te ga se tako i vaše tijelo brže riješi.

U budućnosti lijek za pijanstvo

Kako je alkoholizam velik globalni problem i jedna od najraširenijih ovisnosti, znanstvenici sa Sveučilišta u Yaleu izumili su Iomazelin – lijek koji se uzima prije alkoholiziranja, te tako blokira većinu efekata koje alkohol ima na mozak. No na Yaleu tvrde da ne želi da taj lijek postane onaj pomoću kojeg će ljudi piti puno, a ostati trijezni.

No, ono što bi dovelo revoluciju na tržište zasigurno je tekući lijek koji se razvija tako da zadrži sva pozitivna svojstva alkohola, ali da ne bude štetan za organizam. No, na razvijanju te supstance britanski istraživači tek rade, a i pitanje je kako će na takav proizvod reagirati unosna industrija alkoholnih pića.

Od početka do kraja: Utjecaj alkohola na raspoloženje i sposobnost

Postoji pet razina raspoloženja koje alkohol izaziva, počevši od lepršave euforije pa sve do alkoholne kome.

Euforija – 0,3 do 1,2 promila u krvi

Doći će do naglog porasta samopouzdanja, zamućivanja dobrog prosuđivanja, nemogućnosti neke duže koncentracije, a nastat će problemi s finim pokretima (pisanje ili potpisivanje).

Uzbuđenje – 0,9 do 2,5 promila

Pokreti tijela postanu nekoordinirani, ravnoteža je sve slabija, reakcije sporije, osjećaj pospanosti i zaboravljanje na stvari koje su se nedavno dogodile. Vid se počinje zamućivati, a i sva ostala osjetila lagano otupljuju.

Zbunjenost – 1,8 do 3,0 promila

Jak osjećaj vrtoglavice i pospanosti, posrtanje i frfljanje u govoru. Osoba je neosjetljiva na bol, no ima snažne emocionalne reakcije – plače, agresivna je ili pak pokazuje pretjeranu nježnost prema drugima.

Umrtvljenost – 2,5 do 4 promila

Stanje povraćanja, osoba se jedva može micati, ne reagira na podražaje, ne stoji i ne hoda (uglavnom leži), te povremeno gubi svijest.

Koma – 3,5 do 5 promila

Iz povremenog gubljenja svijesti osoba pada u nesvjest – refleksti joj izostanu, a disanje je sporo i plitko. Usporava se puls i tijelo djeluje hladno na dodir. Najteža razina, jer može doći do prestanka disanja i smrti bez liječničke intervencije.