Pretraga

Plenković: ‘Što se mene tiče, svaki tjedan u školama može početi himnom’. Što kažu drugi?

A- A+

Nakon što je otkriveno da učenici Osnovne škole Petra Preradovića na zagrebačkoj Volovčici svakog ponedjeljka na početku prvog sata moraju slušati hrvatsku himnu, o intoniranju himne u školama oglasio se čak i premijer.

Foto: pixabay

Istina je, svakog ponedjeljka ujutro na početku prvog sata djeci se pušta himna i tad djeca ustaju. Međutim, imamo i učenike različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti koji na odaju počast našoj zastavi i himni i oni ostaju sjediti za vrijeme trajanja himne”, rekao je za Index ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Petra Preradovića Denis Žvorc.

Divjak: Učenike se potiče kroz odgoj, a ne isticanjem simbola

Što misli o intoniranju himne, Večernji list pitao je i premijera Andreja Plenkovića.

Izdvojeni članak

Tjedna doza domoljublja: Učenicima zagrebačke škole svakog ponedjeljka pušta se himna

– Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se premijera Plenkovića tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne – odgovorili su Večernjaku iz Vlade.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su im kako se prvoga dana nastave u svim školama održavaju priredbe za učenike prvih razreda na kojima se izvodi i himna RH, a istaknuta je i zastava.

– Samo isticanje simbola neće pridonijeti jačanju domoljublja, već je potrebno kroz odgoj i obrazovanje kod učenika poticati razvoj pozitivnih vrijednosti među kojima su svakako i one vezane uz nacionalni i kulturni identitet – odgovorili su im iz ministarstva.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Stipić: Sjetite se Jugoslavije…

Da intoniranje himne nije potrebno, smatra i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, koji je, valjda po prvi puta, pohvalio izjavu ministrice Divjak.

– Intoniranje himne ne čini mi se kao najsretnije rješenje. Domoljublje se ne može poticati uporabom izvanjskih sindikata. Sjetite se samo bivše Jugoslavije u kojoj smo se spoticali na takve simbole pa je domoljublje nestalo. S druge strane, hrvatski su se simboli u to vrijeme zapostavljali, ali domoljublje smo pokazali kad nam je trebalo – kaže nam sindikalist.

Dodaje da bi se prije uvođenja ovakvog sustava u škole trebalo pitati i one koji u školama rade, ali, naravno, i roditelje učenika.

Budak: Bolje da uvedemo građanski odgoj

Izdvojeni članak

Ministrica obrazovanja pojasnila kako se mjeri toliko spominjano domoljublje

Nekadašnji voditelj Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme, SDP-ovac Neven Budak u intoniranju himne u OŠ Petra Preradovića ne vidi problem, ali nudi bolje rješenje za odgoj učenika.

– Od slušanja himne ne vidim neku korist. Bilo bi bolje da se uvede građanski odgoj kroz koji bismo djecu mogli odgojiti kao građane – rekao nam je Budak.

Ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu Anti Vidoviću, s druge strane, ne vidi u čemu je problem s puštanjem himne u školama.

– Da se mene pita, himna bi se slušala u svim školama. Ako su roditelji za to, nema nikakvih problema. Nije mi jasno kako himna nekom može smetati – zaključio je Vidović.