Pretraga

Tjedna doza domoljublja: Učenicima zagrebačke škole svakog ponedjeljka pušta se himna

Svakog ponedjeljka ujutro na početku prvog sata učenici Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu moraju slušati himnu. Praksa je to koju škola provodi od početka devedesetih, a pojedini roditelji njome su nezadovoljni.

Foto: pixabay

Redakciji portala Index.hr požalila se nekolicina roditelja učenika Osnovne škole Petra Preradovića, kojima je praksa puštanja himne đacima početkom svakoga tjedna neprikladna. Da djeca svakog ponedjeljka ustaju na melodiju ‘Lijepe naše domovine’ potvrdio je za spomenuti portal i ravnatelj škole Denis Žvorc.

Ravnatelj: ‘Ovo je prvi put da čujem da se netko od roditelja žalio’

Osim gradiva, u ovoj školi svi nastavnici moraju ‘predavati’ i domoljublje

– Istina je, svakog ponedjeljka ujutro na početku prvog sata djeci se pušta himna i tad djeca ustaju. Međutim, imamo i učenike različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti koji na odaju počast našoj zastavi i himni i oni ostaju sjediti za vrijeme trajanja himne, rekao je Žvorc.

Dodaje, praksa je to koju škola njeguje još od početka devedesetih, a on ju je naslijedio od svog prethodnika i, ističe, ne vidi zašto bi to nekome smetalo.

– Ovo je prvi put da čujem da se netko od roditelja žalio da mu to smeta. Meni se još nitko nije obratio s prigovorom na tu temu, kaže Žvorc za Index.

Ministarstvo će zatražiti očitovanje škole

Do trenutka u kojemu ih je kontaktirao portal Index.hr, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nisu imali saznanja o slučaju. Posebni savjetnik za odnose s javnošću ministrice obrazovanja, Maro Alavanja kaže kako će od škole zatražiti očitovanje.

Gradonačelnik Vukovara neće kazneno odgovarati zbog objave snimke ‘nedomoljubne’ srpske djece

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, komentirala je kako prema važećim propisima u RH nema zapreke, ali ni obaveze da se državna himna izvodi u školi na početku radnoga tjedna. Ističe kako je donošenje odluke o tome u domeni same škole, uz pretpostavku da se to čini s jasnom odgojno-obrazovnom svrhom.

– Dio školskog odgoja i obrazovanja svakako se odnosi i na poštovanje službenih obilježja države i usvajanje pravila ponašanja u takvim prilikama, odnosno iskazivanje poštovanja državnoj himni. Međutim, nije nam poznato da bi u školama bila uobičajena praksa da se himna izvodi i svakoga ponedjeljka na početku nastave, istaknula je za Index Pirnat Dragičević.

Tjedna doza domoljublja: Učenicima zagrebačke škole svakog ponedjeljka pušta se himna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap