Pretraga

Ove dvije države međusobno se spominju u svojim himnama, a razlog je dosta zanimljiv

A- A+

Iako mnogi na prvi pogled to ne bi rekli, Poljska i Italija imaju puno toga zajedničkog. Osim što su im nazivi povrća vrlo slični, veže ih i međusobno spominjanje u nacionalnim himnama koje mnogi vjerojatno nisu ni primijetili.

Poljska je država u sjeveroistočnome dijelu srednje Europe, dok je Italija državna u južnoj Europi. Poljaci imaju izlaz na Baltičko more, dok Talijane okružuje Sredozemno, odnosno Jadransko, Jonsko, Tirensko i Ligursko more. Jedni uživaju u pirogima, dok drugi u pizzi i neodoljivoj tjestenini.

Imaju neke jezične sličnosti

No, koje su sličnosti ove dvije zemlje? Poznavatelji oba jezika složit će se da Italija i Poljska imaju sličnih naziva za povrće zahvaljujući talijanskoj vojvotkinji Boni Sforza. Naime, smatra se da je vojvotkinja Poljacima donijela wloszczyznu, što je zapravo njihova inačica našeg grinceka, pa su se istovremeno i ostali nazivi za ‘zelenje’ preuzeli iz talijanskog.

Tako se, primjerice, rajčica na talijanskom kaže pomodoro, dok se na poljskom kaže pomidor. Međutim, zanimljiva je činjenica da se Italija i Poljska međusobno spominju u svojim nacionalnim himnama.

Poljska himna

Marsz, marsz, Dąbrowski,   Stupaj, stupaj, Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski,   od Italije do Poljske.
Za twoim przewodem   Pod tvojim vodstvom
Złączym się z narodem.   ujedinit ćemo se s narodom.

Talijanska himna

già l’Aquila d’Austria  Orao Austrije,
le penne ha perdute  Već je izgubio svoje perje,
Il sangue d’Italia  Krv Italije,
il sangue Polacco  I poljsku krv,
bevé, col cosacco  Pio je zajedno s kozacima,
ma il cor le bruciò  Ali mu je spalilo srce

Iza međusobnog spominjanja stoji zajednički neprijatelj

Objašnjenje za ovo međusobno spominjanje, leži upravo u povijesti ovih dviju zemalja. Poljska himna, naime, nastala je 1797. godine, kada se poljska legija Napoleonove vojske borila protiv Austrijanaca u sjevernoj Italiji. S druge strane, Talijani svojom himnom podsjećaju na gubitak poljskih vojnika te povezuju svoj cilj s poljskim ciljem za neovisnost.

Kad je riječ o neovisnosti, poljska himna također spominje Jana Henryka Dąbrowskog, generala koji je zahvaljujući svom patriotizmu i želji da se osigura samostalnost te vrati poljsko naslijeđe, proglašen nacionalnim herojem. U svakom slučaju, čini se da je Poljsku i Italiju spojio zajednički neprijatelj – Habsburška Monarhija.