Pretraga

Po prvi puta u povijesti više američkih srednjoškolaca na dnevnoj bazi puši travu nego cigarete

A- A+

Po prvi puta u povijesti, više američkih maturanata izjavilo je kako na dnevnoj bazi puši marihuanu nego cigarete. Istraživanje Nacionalnog instituta za zloupotrebi droga navodi i kako jednak postotak učenika trećeg razreda svaki dan zapali joint i cigaretu.

Flickr

Izdvojeni članak

Video: Marihuana danas izaziva ovisnost

Kako navodi  istraživanje, ovakvi rezultati nisu rezultat povećanja korištenja marihuane, već pada broja pušača cigareta. Marihuanu svakodnevno konzumira oko 6% maturanata, a sličan postotak zabilježen je i u prijašnjim istraživanjima. S druge strane,  proteklih pet godina broj pušača među srednjoškolcima je drastično pao. Među učenicima drugih razreda danas je 55% manje ovisnika o duhanu nego prije pet godina, piše Atlantic.

Učenici sve češće koriste alternativne načine da utaže žeđ za nikotinom, poput nargila i e-cigareta, a Nora Volkow iz Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga navodi i kako je pad broja pušača među srednjoškolcima rezultat i prevencijskih kampanja usmjerenih ka adolescentima.

Uz to, korištenje svih ostalih droga osim marihuane je u padu. Pada broj učenika koji su probali heroin, ecstasy, tablete ali i alkohol, čija je upotreba pala za čak 2%.

– Ne smijemo biti zadovoljni. Razina zloupotrebe droga, legalnih i ilegalih, još je vrlo visoka, izjavila je Volkow.