Pretraga

Pobjednik prve INA pitalice

A- A+

Pobjednik prve INA pitalice je Filip Car, učenik zagrebačke XV. gimnazije koji ide u 2.H razred. Od pristiglih odgovora, šest ih je bilo točno, no Filip je bio najbrži. Pozivamo zato sve da budno paze jer 15.3. kreće nova INA pitalica, a pravila su ista. Prvi točan odgovor donosi pobjedu i nagradu iznenađenja koja će vam biti poslana poštom. U slučaju da pobjednik pohađa tehničku školu omogućuje mu se, ako on to želi, odrađivanje stručne prakse od 40 sati u Ini.

Pitanje za veljaču i točan odgovor od Filipa pročitajte ispod:

INA pitalica za mjesec veljaču:

Zadana je šahovska ploča kojoj je otkinuto gornje lijevo i donje desno polje. Može li se ona pokriti dominama (2×1). Ako da, opišite kako, ako ne, objasnite zašto ne.

Odgovor od Filipa Cara:

Ovu “modificiranu” šahovsku ploču je nemoguće pokriti dominama. Domino stavljen na šahovsku ploču će uvijek pokriti jedan crni i jedan bijeli kvadratić. Dakle, više domina stavljenih na ploču će uvijek pokriti jednak broj kvadratića crne i jednak broj kvadratića bijele boje. Ako su dva crna kvadratića sa dva suprotna kuta odstranjena sa ploče, to ostavlja 30 crna kvadratića i 32 bijela kvadratića koji se moraju pokriti dominima, što je nemoguće pošto će bilo koji broj dominoa pokriti uvijek jednak broj kvadratića crne i bijele boje. Ako su umjesto crnih dva bijela kvadratića odstranjena sa ploče, to ostavlja 30 bijelih i 32 crna kvadratića za pokriti, što je opet nemoguće. Samo ako se odstrani isti broj kvadratića crne i bijele boje, ovaj će se zadatak moći riješiti. Štoviše, nemoguće je pokriti “modificiranu” šahovsku ploču sa dominima kada su BILO KOJA dva crna kvadratića odstranjena sa ploče, ne nužno točno ona dva iz zadatka. S druge strane, ako su dva kvadratića RAZLIČITIH boja odstranjena, onda je moguće pokriti ostatak ploče sa dominima.