Pretraga

Poboljšajte memoriju uz šalicu svima omiljenog napitka prije spavanja

A- A+

Vjerujemo kako nema osobe koja ne voli tu i tamo popiti šalicu toplog kakaa prije spavanja. Trebali biste to činiti češće, jer otkriveno je kako tek jedna šalica prije odlaska na počinak može pomoći poboljšati vašu memoriju.

Nekima memorija radi bolje, nekima lošije, no činjenica je da se ona s godinama smanjuje. Nedavna je studija otkrila vrlo pozitivnu stvar – šalica kakao napitka prije spavanja može poboljšati pamćenje, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Od čokolade smo pametniji

Kakao povećava dovod krvi u mozak

Čokolada pomaže i odgoditi demenciju, tako što povećava dovod krvi u dio mozga koji je odgovoran za memoriju, sugerira novo istraživanje, koje je također otkrilo kako ključni sastojak čokolade može obrnuti proces slabljenja memorije kod zdravih starijih osoba.

Studija je pokazala kako aktioksidansi u kakau, nazvali flavanoli, pomažu poboljšati memoriju.

Istraživači su na 37 osoba proučili pomažu li kakaovi flavanoli u pojačavanju moždanih funkcija i kongitivnog performansa, na način da su im davali visoke i niske doze tih sastojaka u periodu od tri mjeseca.

Izdvojeni članak

Ovaj čaj može vas učiniti pametnijima!

Brža memorija i dosjećanje

Otkrili su kako su oni koji su konzumirali visoke doze flavanola imali mnogo bržu memoriju, odnosno dosjećanje, do onih koji su dobivali malu dozu tog sastojka kakaa.

– Ova malena, ali dobro dizajnirana studija sugerira da antioksidansi koje možemo pronaći u kakau unaprijeđuju kognitivni performans poboljšavajući krovotok prema određenom dijelu mozga, rekla je istraživačica Clare Walton.