Pretraga

Poduzetnici revoltirani: ‘Tražimo dokaze da su teretane nova žarišta koronavirusa’

A- A+

Građanska inicijativa Glas poduzetnike, pokrenuta nakon prvog paketa gospodarskih mjera Vlade, revoltirana je odlukom o zatvaranju teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od ministra zdravstva Vilija Beroša traže da predstavi ‘konkretne dokaze za svoje tvrdnje kako su fitness centri nova žarišta zaraze’.

Foto: Unsplash; Danielle Cerullo

Tijekom jučerašnje sjednice užeg kabineta Vlade, ministart zdravstva Vili Beroš izjavio je da su fitness centri i teretane nova žarišta zaraze. Došlo je to paralelno s odlukom da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabrani rad teretana i fitness centara narednih 14 dana, a sve zbog visokog broja novozaraženih koronavirusom.

Glas poduzetnika od ministra traži dokaze

Glas poduzetnika, samoorganizirana incijativa građana, mahom poduzetnika koji su se aktivirali nakon prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH, od ministra Beroša traži dokaze kojima će potkrijepiti tvrdnju o novim žarištima zaraze.

– Fitness centri i teretane su mjesta gdje ljudi izgrađuju svoj imunitet i time rasterećuju zdravstveni sustav, a ne žarišta. Kao predstavnici poduzetnika i obrtnika ovog sektora ne znamo ni za jedan slučaj zaraze, stoga se pitamo otkud navedena tvrdnja da su upravo fitness centri i teretane žarišta korona virusa, rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport Glasa poduzetnika.

Dalje iz incijative ističu kako ministar Beroš i Stožer civilne zaštite ne smiju kažnjavati poduzetnike koji neprestano ulažu u svoje objekte kako bi oni bili što sigurniji te se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

– Smatramo kako se radi o paušalnim odlukama koje nanose još više štete. Ističemo kako su fitness centri, teretane, sportske plesne dvorane i klubovi bili zatvoreni u vrijeme kada ostvaruju najviše prihoda za pokriće hladnog pogona tijekom ljeta. Njihovo ponovno zatvaranje opteretit će, već ionako poljuljano, gospodarstvo te ostaviti brojne obitelji bez prihoda, stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

‘Neka inspekcije izađu na teren’

Umjesto neselektivnog zatvaranja svih fitness centara i teretana, iz Glasa poduzetnika traže da inspekcije izađu na teren te provjere drže li se svi epdemioloških mjera, a tek kada i ako se utvrdi da se netko ne drži, onda se može raspravljati o zatvaranju.

– Ako se utvrdi da određeni objekti ne poštuju mjere ili nisu u mogućnosti poštovati ih, inspekcije moraju postupiti u skladu s tim. Naravno, potrebno je i konačno donošenje jasnih kriteriji po kojima će inspektori djelovati. Dio odgovornosti se također mora prenijeti i na korisnike usluga, a ne samo na poduzetnike, odnosno, pružatelje usluga, ističu iz inciijative.

Na kraju apeliraju na sve da zajedno surađuju na sprječavanju širenja virusa kako bismo što prije i što bezbolije izašli iz nezavidne sitaucije u kojom smo se našli.