Pretraga

Profesor i liječnik podijelio priču o opasnosti preworkouta: ‘Čovjek se srušio u teratani’

A- A+

Uz proteine i kreatin, oni koji idu u teretanu zasigurno znaju i za preworkout napitke. Oni su, naime, napravljeni na bazi kofeina kako bi konzumentu podigli energiju, i iako se lako nabavljaju, mogu biti opasni. Profesor i liječnik Milan Milošević, dotaknuo se u našem podcastu upravo te teme.

@srednja_hr

Cijeli podcast pogledajte na linku u opisu profila! 💪 #srednjahr #justsrednjathings #gym #preworkout #teretana #trening #fyp #balkantiktok

♬ original sound – srednja_hr

Gost našeg nedavnog podcasta bio je liječnik i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Milan Milošević, koji je pričao o tome što mladi danas konzumiraju kada krenu trenirati. Pričao je tako o proteinskim shakeovima, ali i o preworkout napicima za koje kaže da su skupi te navodi da je pitanje koliko uopće funkcioniraju.

– Vi možete doći u trgovinu, kupiti kofein u prahu ili u tabletama. Najčešće to ide postepeno, jer ako odjednom uzmete veliku dozu, puls vam jako raste. Ja sam imao primjer da se čovjek srušio u teretani ispred mene. Uzeo je preworkout u obliku fat burnera, koji je u sebi sadržavao kofein, efedrin i derivate hormona štitnjače, objašnjava Milošević.

Napomenuo je kako je riječ o zabranjenim tvarima u Hrvatskoj, koje je nesretni konzument naručio poštom iz inozemstva. Otišao je trčati na traku s bazalnim pulsom od nekih 160 otkucaja u minuti, nakon čega se onesvijestio i traka ga je odbacila iza. Udario je glavom i situacija je mogla puno gadnije završiti no što je.

– On se probudio i izvukao je iz torbe kutijicu s tim tvarima i rekao je da je danas prvi put to uzeo, kaže profesor.

Cijeli podcast s profesorom i liječnikom Milanom Miloševićem, možete pogledati u nastavku.