Pretraga

Pogledajte kako izgleda prekrasna škola budućnosti

A- A+

Sve škole izgledaju manje više isto. Ok, ima malo lošijih i malo boljih, ali osnovne stvari na koje pomislimo kada kažemo škola su tu. Drvene klupe, panoi, ploče i plakati. E pa, ova škola u Finskoj ne izgleda ni približno kao vaša.  Biste li voljeli ići ovdje u školu?


Izdvojeni članak

[FOTO] Ovakvim početkom studija samo se rijetki mogu pohvaliti

Škola Saunalahti u finskom gradu Espoo ne izgleda ni približno kao nešto na što bismo pomislili kada čujemo riječ ‘škola’. Na prvi pogled izgleda više kao muzej moderne umjetnosti, piše brightside.com

Cijeli kompleks djelo je arhitektonskog kolektiva VERSTAS i prostire se na 10,500 kvadratnih kilometara. Na tom prostoru nalazi se osnovna škola, srednja škola, vrtić, klub mladih, kazalište, menza, dvorana za tjelesni i knjižnica. 

Otvoreni prostori dizajnirani su tako da djeca imaju dovoljno prostora da šeću uokolo. Unutrašnjost je dekorirana prirodnim materijalima kako bi se učenici osjećali opuštenije, a prostoru dodao osjećaj topline i ugode. Prostori u kojima se djeca igraju obojani su žarkim bojama. Nema ograda jer su dizajneri držali kako bi bilo kakvo zatvaranje prostora poticalo djecu da se pobune, a stakleni zidovi i prozori gledaju na ulicu kako bi se stvorio doživljaj povezanosti. 

Osim što oduševljava dizajnom, ova škola je posebna i po pravilima ponašanja. Učenici se smiju kretati po učionici po želji. Ako to požele, mogu sjesti na kauč sa svojim laptopom u krilu. Laptopi ovoj školi služe umjesto ploče, a većina nastave odvija se kroz grupne projekte.

Uvečer, svi objekti u sklopu škole poput teretane i radionice dostupni su na korištenje građanima.