Pretraga

Profesor arhitekture šokirao studentice na prvoj godini studija: ‘Takva izjava je za dobiti otkaz’

A- A+

Željka Fajfar, studentica arhitekture u Grazu u Austriji redovito na TikToku objavljuje videe o svom studentskom životu. Ovog puta je podjelila iskustvo s prve godine studija kada je jedan profesor izjavio kako ne razumije zašto žene upisuju arhitekturu. Naglasio je kako su ‘žene tu da rađaju i brinu za obitelj’ i da zbog toga one ‘nemaju vremena voditi arhitektonsku firmu’. U komentarima su se mnogi zgrozili ovakvom izjavom, a neki su podijelili slična iskustva sa svojih studija.

tri studentice arhitekture za stolom s papirima i kartonom za projekt

Foto: Canva

‘Žene su tu da rađaju i brinu za obitelj, one ionako nemaju vremena voditi arhitektonsku firmu’, citat je to jednog profesora arhitekture. To je čula i studentica arhitekture Željka Fajfar, koja trenutno studira u Grazu u Austriji i koja je tu priču ispričala na svom TikToku. Tu situaciju je podijelila s pratiteljima zbog komentara koji je glasio da ‘je ženama predobro pa su počele tražiti k’o muškarci’.

– Na prvoj godini fakulteta jedan profesor nam je rekao kako on ne razumije zašto žene uopće studiraju arhitekturu kad  je zapravo glavni cilj arhitekta cijeli svoj život posvetiti karijeri, a žene to – ne mogu. Mislim da smo svi bili šokirani ovakvom izjavom koja je bila upućena mladim curama koje se samo žele izboriti za dobar život. Biološki jesmo predodređeni za neke stvari i zato žene i muškarci nikad neće biti jednaki, ali to ne znači da svaka žena želi biti kućanica i rađati djecu, poručila je Željka u svom videu.

@zeljkafajfar Replying to @burellic4 #arhitektura #studentarhitekture #fyp ♬ original sound – ŽELJKA

Iz videa nije bilo sasvim jasno radi li se konkretno o profesoru iz Austrije gdje Željka studira, ali u komentarima su se javili mnogi koji su se zgrozili činjenicom da profesori općenito i u današnje vrijeme na fakultetima govore takve stvari. Mnoge djevojke su i podijelile slične priče koje su doživjele kao studentice.

– Isto je rekao i moj profesor s faksa iz poduzetništva za žene poduzetnice, odvratno, glasio je jedan od komentara, a netko je napisao i da je ‘takva izjava za dobiti otkaz’.