Pretraga

Pogledajte koliko će iznositi državna subvencija putnih troškova za srednjoškolce u ovoj godini

A- A+

Prije mjesec dana donesena je Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2017./2018. Država će sufinancirati 75% troškova prijevoza redovnih učenika u slučaju da im je škola udaljena više od 5 kilometara u odnosu na mjesto u kojem stanuju. To se tiče vlakova i autobusa kao sredstava javnog prijevoza. Pravo na subvenciju od 100% imat će redovni učenici čije kućanstvo prima minimalnu naknadu ili pomoć za uzrdržavanje. Pravo na subvenciju putnih troškova neće ostvariti oni učenici koji su smješteni u učeničkom domu u istom mjestu gdje se nalazi škola, kao ni oni učenici čiji se troškovi prijevoza u cjelini financiraju iz drugih izvora poput programa jedinica lokalne i regionalne samouprave ili učenici na otocima. Detaljnu uputu o načinu provođenja Vladine Odluke o sufinanciranju putnih troškova pročitajte ovdje, a cijelu Odluku i njezine odredbe možete vidjeti na dnu ovoga teksta.

Foto: Srednja.hr, arhivske fotografije

Vlada Republike Hrvatske prije mjesec dana donijela je odluku o sufinanciranju troškova javnog prijevoza za redovne učenike srednjih škola za školsku godinu 2017./2018. U njoj su definirani uvjeti i načini ostvarivanja prava na subvencionirani prijevoz do škole, ali i detaljni iznosi prema cijenama mjesečnih karata te posebni uvjeti prema kojima neki učenici ne ostvaruju pravo na subvenciju.

Učenici će imati pravo na subvenciju od 75% do 100% ovisno o prihodima kućanstva

Ukratko, država će subvencionirati 75% mjesečnih troškova javnog prijevoza srednjoškolaca, a uvjet za ostvarivanje stipendije jest da je mjesto prebivališta ili boravišta učenika udaljeno više od 5 km od škole koju pohađa. Neki učenici ostvarit će pravo na 100% subvencije putnih troškova i to ako su redoviti učenici te članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

Pravo na ostvarivanje subvencije neće imati učenici smješteni u učeničkim domovima koji su u istom mjestu gdje se nalazi škola, kao ni oni čiji se troškovi prijevoza u cijelosti financiraju iz drugih izvora. Ovi potonji tiču se učenika s prebivalištem na otocima ili onih čiji se troškovi putovanja financiraju iz programa jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Upute o načinu provođenja ove Vladine Odluke možete pročitati ovdje, a cijela Odluka nalazi se na dnu ovog teksta.

Iznosi državnih subvencija u odnosu na cijenu mjesečnih karata autobusa

Točka III. Vladine Odluke definira iznos državne subvencije prema cijenama autobusnih karata, a možete ih pogledati ispod.

III.

Ako je cijena karte za autobus, uključujući i porez na dodanu vrijednost, iz točke II. ove Odluke veća od:

– 450 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 km, su€financira se 75% od 450 kuna
– 650 kuna za relaciju veću od 10 km, a manju ili jednaku od 20 km, su€financira se 75% od 650 kuna
– 800 kuna za relaciju veću od 20 km, a manju ili jednaku od 30 km, su€financira se 75% od 800 kuna
– 950 kuna za relaciju veću od 30 km, a manju ili jednaku od 40 km, su€financira se 75% od 950 kuna
– 1.100 kuna za relaciju veću od 40 km, a manju ili jednaku od 50 km, su€financira se 75% od 1.100 kuna
– 1.300 kuna za relaciju veću od 50 km, su€financira se 75% od 1.300 kuna.

Detaljnije informacije o kriterijima, načinima ostvarivanja kao i iznosima te iznimkama državne subvencije putnih troškova srednjoškolaca pogledajte u dokumentu ispod.

[scribd id=357994088 key=key-7vkCGkuejSmthbkX85JC mode=scroll]