Pretraga

Polaznici stručnog osposobljavanja uvećani minimalac na računu neće vidjeti u veljači

A- A+

Krajem studenoga 2018. Vlada je donijela Uredbu o visini minimalne plaće, koja od 1. siječnja 2019. iznosi 3.000 kuna. Budući da je novčana naknada za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa usklađena s minimalcem, od istog datuma porasla je i mjesečna naknada korisnicima SOR-a. No, oni zbog administrativne zavrzlame ovoga mjeseca uvećani minimalac neće vidjeti na svojim računima.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

– S obzirom da je Uredbom o visini minimalne plaće donesenoj na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 30. studenoga 2018. godine, propisano da će visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine u iznositi u bruto iznosu 3.750,00 kuna, pravo na novčanu pomoć za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa utvrdit će se sukladno propisanoj visini minimalne plaće. Od 1. siječnja 2019. godine za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, novčana pomoć utvrdit će se u iznosu od 3.000 kuna, kazali su tako u prosincu iz Ministarstva rada.

Izdvojeni članak

Ministarstvo potvrdilo: Polaznici stručnog osposobljavanja dobivaju povišicu

No, ovih dana iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje priopćeno je kako će se polaznicima stručnog osposobljavanja u veljači za siječanj isplatiti stari minimalac, onaj od  2.751,84 kuna. Tek bi im u ožujku trebala biti isplaćena razlika do 3.000 kuna.

– Obavještavaju se korisnici navedenog prava da će im novčana pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa s obzirom na novi iznos minimalne plaće od 01.01.2019. godine biti utvrđena u iznosu od 3.000,00 kuna te da će ista za mjesec siječanj biti isplaćena u dva dijela. U veljači 2019. godine bit će im isplaćena novčana pomoć u skladu s postojećim rješenjima u iznosu od 2.751,84 kuna, a u mjesecu ožujku 2019. godine, nakon donošenja korigiranih rješenja o pravu na novčanu pomoć kojim se ona povećava, ostatak novčane pomoći za siječanj 2019. godine, priopćili su iz HZZ-a.

Dodaju i da će se za daljnje mjesece uvećana novčana pomoć isplaćivati se jednokratnim uplatama u uvećanom iznosu sukladno novim rješenjima.