Pretraga

Raste plaća korisnicima stručnog osposobljavanja: Doznajte kada ćete povišicu vidjeti na računu

A- A+

Prošloga je tjedna Vlada najavila povećanje minimalne plaće za 250 kuna. Od 1. siječnja minimalac će iznositi 3.250 kuna neto, a na isti iznos ‘penje’ se i naknada za korisnike mjere stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiže nam potvrda kako od Nove godine raste mjesečna naknada polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Od Nove godine naknada na SOR-u 3.250 kuna

Izdvojeni članak

Od 1. siječnja značajno raste minimalna satnica za studente

– Prema članku 41. Zakona o tržištu rada, osobama uključenim u SOR isplaćuje se novčana pomoć u visini neto iznosa minimalne plaće prema danima provedenim na SOR-u. Svi polaznici SOR-a koji u siječnju iduće godine budu u mjeri u veljači će dobiti isplatu prema novom iznosu minimalne plaće, kazali su nam iz Ministarstva rada.

Podsjetimo, Vlada je prošli tjedan predložila minimalac u iznosu od 3.250 kuna neto, a toliko će onda u 2020. iznositi naknada na stručnom osposobljavanju. Trenutno naknada za SOR-ovce iznosi 3.000 kuna, a na taj iznos popela se u siječnju ove godine, kada je posljednji puta povišena minimalna plaća.

Broj korisnika mjere drastično je pao

Inače, mjera stručnog osposobljavanja ugledala je svjetlo dana prije punih devet godina, kao pokušaj odgovora tadašnje Vlade i bivšeg ministra rada Miranda Mrsića na problem nezaposlenosti mladih. Ubrzo je ona postala supstitut za redovno zapošljavanje mladih, a unatoč činjenici da su u HDZ-u tijekom prošle predizborne kampanje naglašavali da će ona biti ukinuta ako dođu na vlast, to se u tri godine njihova mandata nije dogodilo. Ipak, broj korisnika u velikom je padu, vidljivo je to iz podataka koje nam je dostavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava:

Izdvojeni članak

Uvedeno veliko ograničenje u stručno osposobljavanje: Poslodavci morali poništavati natječaje

  • u prvih devet mjeseci 2017. u mjeru SOR-a bilo je 6.219 novouključenih osoba;
  • u prvih devet mjeseci 2018. u mjeru SOR-a bilo je 3.578 novouključenih osoba;
  • u prvih devet mjeseci 2019. u mjeru SOR-a bilo je 2.003 novouključenih osoba.

Hoće li se u 2020. odobravati novi zahtjevi za korištenje mjere stručnog osposobljavanja, pitanje je koje smo uputili i Ministarstvu rada i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). No, konkretnog odgovora još uvijek nema.

– Ovim putem obavještavamo Vas kako je program mjera aktivne politike zapošljavanja za 2020. u nadležnosti HZZ-a u izradi i u ovom trenutku nije moguće dati traženi odgovor. Radna skupina za praćenje provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja održala je 22.10. 2019. sastanak te se očekuje dostava zaključaka i prijedloga radne skupine. Usporedno HZZ prati rezultate provedbe u ovoj godini kao i učinke provedbe iz prethodnih godina te analizira stanje ponude i potražnje. Prema prijedlozima socijalnih partnera, rezultatima učinka i stanju ponude i potražnje predložit će se mjera za 2020. godinu , a sve u skladu sa Smjernicama za  razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine, kazali su nam iz HZZ-a.