Pretraga

Ministarstvo financija zapošljava 223 mladih koji će raditi za minimalac

A- A+

Ministar financija Zdravko Marić donio je Plan prijma na stručno osposobljavanje u svome ministarstvu. Prema tom planu, Ministarstvo će u 2019. na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) primiti 223 osobe, podjednako onih sa srednjom stručnom spremom i onih sa završenim studijem. Radit će te 223 mlade osobe za minimalac od 3.000 kuna, godinu dana. I ništa ne bi bilo neobično da drugi ministar, ministar rada Marko Pavić, ne poziva poslodavce da umjesto SOR-a koriste mjeru pripravništva, čiji polaznici imaju višu plaću i povoljnija radna prava. I da plan istog tog Ministarstva rada nije maksimalno smanjiti korištenje SOR-a u javnom sektoru.

Screenshot: YouTube; SBTV-Brod Portal

Prema Planu prijma na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), Ministarstvo financija ove će se godine primiti 223 nova korisnika te mjere. Riječ je o mjeri koju mogu koristiti mladi do navršene 30. godine života. Svi oni tijekom godinu dana korištenja mjere primaju novčanu naknadu u iznosu minimalne neto plaće, koja iznosi 3.000 kuna. Istovremeno, korisnici nemaju neka osnovna radna prava, poput prava na plaćeno bolovanje.

Ministar rada želi smanjiti broj SOR-ovaca, drugi ih traži 223

Ministarstvo financija, stoji u planu koji potpisuje ministar Zdravko Marić, za svoj uži dio tražit će šestero SOR-ovaca, u Poreznu upravu prima se 120 osoba, a 97 svježih SOR-ovaca stići će u Carinsku upravu. Od ukupnog broja tražit će se 116 osoba sa završenim studijem, a ostatak natječaja bit će raspisan za SOR-ovce srednje stručne spreme.

Izdvojeni članak

Znanstvenici s Ekonomskog instituta dokazali da je stručno osposobljavanje mladima donijelo više štete nego koristi

– Plan prijma provodit će se ako su sredstva za pokriće stručnog osposobljavanja osigurana kod nadležne službe za zapošljavanje, dok su sredstva za pokriće troškova prijevoza osigurana kod poslodavca, stoji u Planu Ministarstva financija u cijelosti dostupnom pri dnu ovoga teksta.

I ništa ne bi bilo neobično da drugo, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ne preporučuje smanjenje broja korisnika SOR-a u javnom sektoru, a poslodavce poziva da umjesto SOR-a koriste mjeru pripravništva.

– SOR ima svoje mjesto, no Vlada želi prvenstveno da rastu plaće i promovirati mjere koje idu u privatni sektor, a trajno zapošljavanje omogućuje daljnji rast plaća. SOR ćemo zadržati, ali ga maksimalno smanjujemo i dodatno ćemo ga smanjivati u javnom sektoru i iduće godine, najavio je ministar rada Marko Pavić na konferenciji ‘Zaposli se u Hrvatskoj’ održanoj protekloga rujna.

Razlika između pripravništva čiju ekspanziju Ministarstvo rada najavljuje i SOR-a, mjere kroz koju Ministarstvo financija želi zaposliti 223 mladih, je bitna. Glavna i najvažnija je ona da plaća nije minimalac od 3.000 kuna, nego u javnom sektoru iznosi čak 85% plaće tog radnog mjesta.

‘Ovakav plan je sramotan i neprihvatljiv’

Iz inicijative ‘Vrijedim više’, koja je svojedobno organizirala i prosvjed za ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništva, kažu nam kako će uvođenje mjere pripravništva teško polučiti željeni rezultat dok je paralelno na snazi mjera stručnog osposobljavanja.

Izdvojeni članak

Tresla se brda, rodio se miš: Vladin projekt pripravništva polako ali sigurno propada

– U tom smislu teško da preporuka ministra Pavića nešto znači kad je osoba na stručnom osposobljavanju za poslodavca potpuno besplatna. To je kao da prodavaču sladoleda sugerirate da vam sladoled da besplatno i očekujete da će se odlučiti za tu varijantu, kaže nam Sunčica Brnardić iz inicijative Vrijedim više.

Plan Ministarstva financija je, dodaje, neprihvatljiv, a nameće se i veliko pitanje što će biti sa svim tim mladima po isteku mjere.

– To da dva Ministarstva vode različite politike, kao i da država kao poslodavac i sama ‘štedi’ na radničkim pravima nije ništa novo – zasjeli su nam za vrat, i ne puštaju. Dvije godine nakon pompoznih najava o vraćanju pripravništva koji će zamijeniti SOR, sve smo dalje od toga. Brojkama i dalje unatoč planu, dominira SOR. Na tržištu rada na kojem nedostaje radnika, nude nam minimalac i skidanje naknade ako odemo na bolovanje. Je li se Ministarstvo zaduženo za planiranje financija preračunalo za sredstva za zapošljavanje? Smatramo da je ovakav plan sramotan i neprihvatljiv. To su 223 mlade osobe koje neće moći živjeti od svog rada, osamostaliti se, planirati budućnost, trošiti u Hrvatskoj, uplaćivati u mirovinski fond… Kako u ministarstvu misle da se državni proračun puni? I kakvo je to ministarstvo koje zavisi od potplaćenih i ucijenjenih mladih ljudi koji će po isteku mjere kupiti kartu za Njemačku u jednom smjeru? Tražimo objašnjenje, zaključuje Brnardić.

U nastavku možete vidjeti Plan prijma na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa  u Ministarstvo financija za 2019. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download