Pretraga

Poznato kada kreće isplata povrata poreza: Mladima skoro 180 milijuna eura

A- A+

Isplata povrata poreza za 2023. godinu krenut će od 2. svibnja, objavila je Porezna uprava. Mladi koji su 2023. imali 25 ili manje godina dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30 godina vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza. Na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu, ukupno će 212.438 poreznih obveznika, odnosno mladih osoba, ostvariti pravo na povrat, a od toga je 83.528  osoba do 25 godina života i 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života.

studenti i euri

Foto: srednja.hr

Više od 800 tisuća osoba u Hrvatskoj dobit će povrat poreza. Kako je objavila Porezna uprava, isplata povrata poreza krenut će od 2. svibnja. I ove godine mladi koji su lani imali 25 ili manje godina dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30. vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza.

Obavijesti će na eGrađani početi pristizati od danas

Prema podacima Porezne uprave, ukupno će 212.438 poreznih obveznika, odnosno mladih osoba, ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama. Od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

– Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani, a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta. Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja. Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine, poručili su iz Porezne.

Izdvojeni članak
porez

Tisuće mladih i u 2024. dobiva veći povrat poreza: Doznajemo do kad će sjesti na račune

Okvirni iznos povrata poreza možete izračunati pomoću kalkulatora

Valja naglasiti kako visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe, a više dodatne napomene možete pronaći na web stranici Porezne uprave. Novci od povrata poreza sjest će na bankovne račune, a već sada možete izračunati koliko ćete otprilike povrata poreza dobiti pomoću kalkulatora Porezne uprave. Prvo je potrebno odabrati godinu za koju računate povrat poreza, što će u ovom slučaju biti 2023. Zatim ćete unijeti podatak o tome koji ste rođendan navršili prošle godine.

Kalkulator će vas tražiti i primitke u brutu, uplaćene doprinose, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez te stopa prireza prema mjestu u kojem stanujete – sve to na godišnjoj razini. Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dolazite do izračuna povrata, koji je, valja naglasiti – informativnog karaktera. Sve tražene podatke za kalkulator možete pronaći u sustavu e-Građani, a detaljne upute za korištenje kalkulatora možete pronaći ovdje.