Pretraga

Održali smo konferenciju ‘Obrazovanje x AI’: Pogledajte veliku fotogaleriju

A- A+

Portal srednja.hr 10. studenog održao je svoju treću obrazovnu konferenciju u prostorima zagrebačkog Algebra Spark Spacea. Ove se godine održala u sklopu 12. rođendana portala i pod nazivom Obrazovanje x AI, a kroz pet predavanja i četiri panela govorilo se o aktualnim temama i izazovima koje pred obrazovni sustav stavlja nagli rast i razvoj alata umjetne inteligencije. Naš fotoaparat sve je budno zabilježio, a mi vam donosimo neke od najboljih trenutaka konferencije.

Konferencija Obrazovanje x AI održala se 10. studenog u prostorima Algebra Spark Spacea u Zagrebu. Riječ je o trećoj obrazovnoj konferenciji u organizaciji portala srednja.hr kojom je proslavljen 12. rođendan portala. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš.

Konferenciju je otvorilo predavanje Borisa Jokića, ravnatelja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, o utjecaju tehnologije na mlade generacije te izazovima koje obrazovnom sustavu u Hrvatskoj donosi nadolazeća era umjetne inteligencije.

Boris Jokić | Foto: Niko Goga

Na konferenciji je održano i nekoliko zanimljivih panela. Na prvom panelu, na kojem su gostovali Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, Jakša Krišto, prodekan za studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te Edouard Ivanjko, profesor s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, je tako bilo riječi o tome kako na pravi način implementirati alate umjetne inteligencije na visoka učilišta te koji su izazovi s kojima će se na tom putu susresti dekani i profesori.

S lijeva na desno: Martina Gelenčir, Jakša Krišto, Mislav Balković, Edouard Ivanjko | Foto: Niko Goga

Na panelu pod pokroviteljstvom RIT Croatia i Hrvatske zajednice županija doznalo se kakvi su stavovi ravnatelja i dekana hrvatskih škola i visokih učilišta o umjetnoj inteligenciji. Predstavljeni su segmenti rezultata istraživanja koje je pokazalo da su AI alati u našim obrazovnim institucijama s formalne strane još uvijek slabo zastupljeni, no i velika otvorenost nastavnog osoblja da se to promijeni. Te su teme diskutirali Peter Schmidt, viši predavač na američkom koledžu RIT Croatia, Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, te Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije Zagreb.

S lijeva na desno: Marko Matijevič, Peter Schmidt, Miranda Glavaš-Kul, Nikola Dmitrović | Foto: Niko Goga

Gosti konferencije imali su priliku čuti i vrlo zanimljivo predavanje Renata Matejaša, ravnatelja Elektrotehničke škole Zagreb, koji je kontekstualizirao modularnu nastavu u strukovnom obrazovanju te odgovorio na pitanje hoće li uvođenje modularne dovesti do popularizacije strukovnih škola.

Renato Matejaš | Foto: Niko Goga

Profesorica s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Dijana Oreški, održala je predavanje i pregled utjecaja alata umjetne inteligencije na znanost i znanstvene radove od pojave ChatGPT-ja do danas.

Dijana Oreški | Foto: Niko Goga

S druge strane, Aleksandra Mudrinić Ribić iz CARNET-a publici je pokazala kako bi moglo izgledati obrazovanje u Hrvatskoj 2023. godine uz implementiranje alata umjetne inteligencije.

Aleksandra Mudrinić Ribić | Foto: Niko Goga

Važna tema konferencije bila je i nadolazeća ‘superizborna’ 2024. godina u kojoj će se održati parlamentarni, europski i predsjednički izbori. Na panelu pod pokroviteljstvom Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj imali smo prilike čuti što mladi misle o superizbornoj godini i hoće li im se politika pokušati približiti, čime se bave u svojoj zajednici kada nisu u školi i što je potrebno da se u Hrvatskoj izbore za sebe. Gosti panela bili su Maja Ljubić Kutnjak iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Božana Sertić, ravnateljica Gimnazije Sesvete, Ivana Plazonić, profesorica u II. gimnaziji Zagreb, te Borna Bulat, učenik VII. gimnazije Zagreb.

S lijeva na desno: Hrvoje Debeljak, Maja Ljubić Kutnjak, Božana Sertić, Ivana Plazonić, Borna Bulat | Foto: Niko Goga

Važna tema konferencije bio je i zdravstveni odgoj, a predavanje Eli Pijace Plavšić, voditeljice radne skupine za izradu kurikuluma izvannastavne aktivnosti Zdravstveni odgoj i obrazovanje u Rijeci, nastojalo je dati odgovore na pitanja kako će isti izgledati, zašto nam je uopće potreban te hoćemo li opet doživjeti podjelu u društvu po ovom pitanju.

Eli Pijaca Plavšić | Foto: Niko Goga

Konferenciju je zatvorio panel pod nazivom ‘Kako mjerimo uspjeh učenika i studenata?’. Odgovore na to pitanje dali su Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Bojan Trkulja, prodekan za nastavu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, te Josip Šišmanović, ravnatelj Osnovne škole Sibinjskih žrtava. Govorilo se, između ostalog, o tome koliko ocjene sakrivaju i imaju li alternativu, kako mjerimo jesu li profesori dobri i kako im pomažemo da postanu bolji.

S lijeva na desno: Martina Gelenčir, Vinko Filipović, Bojan Trkulja, Josip Šišmanović | Foto: Niko Goga

Veliku fotogaleriju događanja pogledajte i na našem Facebooku.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala održat će se 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.

Copy link
Powered by Social Snap