Pretraga

Poruke Turudić – Rimac udžbenički su primjer jezičnih pogrešaka: Stručnjakinje ih razjasnile

A- A+

Posljednjih je dana u fokusu javnosti sadržaj poruka novog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac). No, jezične stručnjakinje iza profila Hrvatski jezik za svaku upotrebu razjasnile su niz pravopisnih i gramatičkih pogrešaka koje se javljaju u porukama. Naglasile su da u privatnoj komunikaciji nije nužno slijediti pravila standardnog jezika, ali su objasnile koja je pravila trebalo slijediti u slučaju da je ova komunikacija bila službena.

pravopisne pogreške u porukama turudić rimac

Pravopisne pogreške u porukama Turudić – Rimac | foto: HJ za sve, Instagram

Jezične stručnjakinje koje stoje iza profila Hrvatski jezik za svaku upotrebu na društvenim mrežama, u porukama novog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) uočile su niz pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. U porukama koje su nedavno izašle u javnost Turudić se Pleslić obraća s ‘Disi lipa?’, dok mu ona odgovara ‘Radosti u Zg’.

Kroatistkinje su objasnile da se prilog i pomoćni glagol pišu odvojeno, a da ispred vokativa mora biti zarez. Ispravna poruka tako bi glasila: ‘Di si, radosti?’. Jezične stručnjakinje našalile su se i kazale kada bi ovo bila službena komunikacija, poruka bi trebala glasiti: ‘Poštovana, gdje ste?’. Na primjeru poruke Pleslić stručnjakinje su objasnile da iza riječi ‘radosti’ treba biti zarez jer se on piše i iza riječi koja je u vokativu, a ‘radosti’ je u vokativu.

– Vlastito ime Zagreb ima svoju pokratu – ZG, koja bi se trebala deklinirati. Ispravno bi bilo: ‘Radosti, u ZG-u.’, stoji u objavi Hrvatskog jezika za svaku upotrebu.

Izdvojeni članak
hrvatski pravopis

Slušamo li glazbu na Spotifyu ili Spotifyju? Evo kako pravilno deklinirati strane riječi i imena

U porukama Pleslić piše i ‘Ne smijes se ti druzit samnom’. Kroatistkinje su naglasile da se prijedlog i osobna zamjenica u instrumentalu pišu odvojeno te da bi izjavna rečenica trebala završavati točkom. Također, dodale su i da se nastavak ‘-i’ u infinitivu  ispušta samo kad se pomoćni glagol htjeti nalazi iza infinitiva. Ispravna rečenica tako bi glasila: ‘Ne smiješ se ti družiti sa mnom.’.

– Naravno, u privatnoj komunikaciji nije nužno slijediti pravila hrvatskog standardnog jezika, no nismo ni mi ostale imune na prepisku koja posljednjih dana zaokuplja pažnju mnogih. Zato smo je odlučile iskoristiti kako bismo pojasnile kako bi trebala zvučati da je, kojim slučajem, službena, napisale su u objavi jezične stručnjakinje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hrvatski za svaku upotrebu 💫 (@hjzasve)