Pretraga

Potpisani prvi ugovori: Grad i tvrtke će studentima davati 450 eura mjesečno

A- A+

U Osijeku je potpisano 11 ugovora za jedinstvene gradsko-pouzetničke stipendije ‘Najbolje za najbolje’. Poduzetnici okupljeni u Osijek Softver City u suradnji s Gradom nastoje potaknuti mlade da izaberu Sveučilište u Osijeku i nakon završetka studija ostanu raditi u Osijeku. Mjesečno Grad daje iznos od 300 eura, dok tvrtka koja stipendira daje najmanje 150 eura.

stipendije osijek

Foto: Grad Osijek

U osječkom Kulturnom centru u četvrtak je potpisano prvih 11 ugovora za gradsko-poduzetničke stipendije ‘Najbolje za najbolje’. Riječ je o jedinstvenoj stipendiji u Hrvatskoj koja predstavlja težnju Grada Osijeka i poduzetnika okupljenih u Osijek Softver City da mladi ljudi iz Osijeka i cijele Hrvatske izaberu osječko Sveučilište te nakon studija ostanu raditi u Osijeku. Na taj se način ujedno želi zadovoljiti potreba poduzetnika za visoko kvalificiranom radnom snagom.

Osigurano 66 stipendija

Ove su godine osigurana sredstva za 66 stipendija, a zamjenik gradonačelnika Osijeka, Dragan Vulin, je istaknuo kako je pilot-projekt uspio i pokazao da ima interesa i sa strane studenata i sa strane tvrtki koje ih žele stipendirati.

– S ovim pokazujemo da je Osijek zaista grad studenata i mladih, ali i grad dobrih i kvalitetnih poduzetnika. Zajedničkim snagama želimo učiniti sve što možemo da Osijek bude grad izvrsnosti te prepoznat, ne samo u Hrvatskoj već i šire, po kvalitetnom obrazovanju i snažnom gospodarstvu, pogotovo u području novih tehnologija, poručio je Vulin.

Izdvojeni članak
stipendije studenti

Aktualni su brojni natječaji za studentske stipendije: Prijavite se dok još ima vremena

Nastavlja se s projektom

Istaknuo je i kako će se sa stipendijama ‘Najbolje za najbolje’ nastaviti i sljedeće godine.

–  I u sljedećoj će godini biti osigurana sredstva za dovoljan broj studenata, s tim da već od travnja planiramo započeti ozbiljniju kampanju promoviranja ovoga programa. Cilj nam je da najbolji studenti iz Osijeka ostanu ovdje studirati, ali i da oni izvan Osijeka ili Hrvatske dođu studirati u Osijek te ostanu raditi nakon završetka studija, rekao je Vulin.

Tvrtke izuzetno zainteresirane

Mihael Tomić, predsjednik Osijek Software Citya, podsjetio je kako je cijela ideja započela unazad nekoliko godina kada su razmišljali na koji način zadržati ili privući mlade studente od prve godine studija.

– Došli smo do ovog koncepta stipendija koje smo zajedno s Gradom i realizirali. Same tvrtke su izuzetno zainteresirane. Osim ovih 12 tvrtki koje su prijavljene na portalu najzanaj, imamo još zainteresiranih tvrtki koje su u procesu odabira. Izuzetno im je drago vidjeti ove studente koji će imati priliku učiti od najboljih, i biti najbolji, rekao je Tomić.

Izdvojeni članak

Županija podijelila nagrade najuspješnijim učenicima: ‘Iza vaših rezultata stoji puno vremena i rada’

Tko može dobiti stipendiju?

Stipendije su namijenjene redovnim studentima koji su upisali prvu godinu fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a koji trenutno studiraju na fakultetima deficitarnih zanimanja. To su Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku, Odjel za matematiku i Studijski program Informatologija na Filozofskom fakultetu Osijek.

Kroz ove stipendije studenti u pet godina studiranja mogu osigurati do 27.000 eura, dok studenti medicine mogu osigurati do 32.400 eura u šest godina studiranja. Mjesečno Grad Osije daje 3o0 eura, a tvrtku koja stipendira minimalno 150 eura. Za razliku od dosadašnjih gradskih stipendija, ova stipendija nema ograničenje po mjestu boravka, što znači da se mogu prijaviti studenti iz cijele Hrvatske, Europe, ali i svijeta. Po završetku studija, tvrtka će studentu kojeg je stiepdnirala ponuditi ugovor o zapošljavanju.