Pretraga

Aktualni su brojni natječaji za studentske stipendije: Prijavite se dok još ima vremena

A- A+

Objavljen je natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju koja je jedna od stipendija koja je najzanimljivija studentima. No, čak i ako ne možete konkurirati za nju, u ponudi su i brojne druge stipendije na koje se možete prijaviti. Nude se stipendije koje pokrivaju različita područja tako da svatko može pronaći neku za sebe. Donosimo pregled aktualnih stipendija na koje se možete prijaviti.

stipendije studenti

Foto: Unsplash

Studente je razveselila vijest kako raste iznos i broj državnih socio-ekonomskih stipendija. No, to nije jedina stipendija na koju se možete prijaviti. Stipendije nude i brojni gradovi, općine i tvrtke, a aktualne su i državne STEM stipendije.

Javni poziv za STEM stipendije (rok prijave: 9. studenog 2022.)

Od ove godine STEM stipendije se ne dodjeljuju automatizmom, već se potrebno prijaviti na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na njega se mogu javiti redoviti studenti koji su upisani na visoka učilišta u STEM područjima znanosti. Prijava se podnosi u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr kojoj student pristupa pomoću AAI@EduHr elektroničkog identiteta, a više možete pročitati u našem članku.

Državne socio-ekonomske stipendije (rok prijave: 2. studenog 2022.)

Otvoren je natječaj za državne socio-ekonomske stipendije za studente. Ove je godine povećan broj i iznos tih stipendija – dodjeljuje ih se ukupno 12.000, a iznos je 1.506,90 kuna mjesečno, odnosno 200 eura za razdoblje od devet mjeseci. Više informacija možete pronaći u našem članku.

Stipendija Genere 2022. za studente Veterinarskog fakulteta (rok prijave: 2. studenog 2022.)

Genera, tvrtka koja je vodeći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda za zaštitu zdravlja životinja u Hrvatskoj dodjeljuje stipendije studentima Veterinarskog fakulteta. Dodjeljuju dvije stipendije u mjesečnom iznosu od 1.750 kuna redovnim studentima 5. i 6. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterine. Na studij se mogu javiti studenti s prosjekom ocjena najmanje 4,0. Odluku o dodjeli stipendija donosi tročlana komisija, od koje jednog člana imenuje Veterinarski fakultet, a druga dva člana imenuje Genera. Više informacija o stipendiji možete pronaći ovdje.

Bavarske godišnje stipendije za diplomske i poslijediplomske studije (rok prijave: 1. prosinca 2022.)

Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu poziva na podnošenje prijava za stipendije Slobodne Države Bavarske u akademskoj godini 2023./2024. Zahvaljujući hrvatsko-bavarskoj bilaterealnoj suradnji kandidatima iz Hrvatske ponuđene su godišnje stipendije za diplomske,  poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Iznos stipendije je 861 euro mjesečno, a više informacija možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otvorilo javni poziv za STEM stipendije od 600 i 300 eura mjesečno

Državna stipendija za studente pripadnike romske nacionalne manjine (rok prijave: 1. studenog 2022.)

Studenti pripadnici romske nacionalne manjine mogu se prijaviti za državnu stipendiju u iznosu od 2.700 kuna mjesečno za razdoblje od deset mjeseci, od listopada 2022. godine do srpnja 2023. godine. Uvjet za stipendiju je da studenti redovito izvršavaju studijskih obveza sukladno propisima visokog učilišta na kojem studiraju. Pravo na stipendiju nemaju studenti koji su u akademskoj godini prijave na natječaj treći put u statusu studenta upisali istu godinu studija na istoj razini studija, a više o podacima i načinima prijave možete pročitati ovdje.

Stipendije Rotary kluba Zagreb Sesvete (rok prijave: 3. studenog 2022.)

Rotary klub Zagreb Sesvete dodjeljuje tri stiepndije u ukupnom iznosu 14.500 kuna redovitim studentima koji imaju neprekidno prebivalište u Gradskoj četvrti Sesvete i okolici najmanje godinu dana od dana upisa u program za koji su podnijeli molbu te prosjke ocjena najmanje 4. Moraju biti državljani Republike Hrvatske i ne biti stariji od 25 godina. Više informacija možete pronaći ovdje.

Stipendije Grada Zagreba za učenike i studente prve godine faksa (rok prijave: 31. listopada 2022.)

Grad Zagreb raspisao je natječaj za učenike i studente prve godine fakulteta. Ukupno je otvoreno deset natječaja kroz koje se stipendije dodjeljuju u pet kategorija. U prošloj godini iznosi su unificirani za sve kategorije – stipendija za studente iznosi 3.800 kuna mjesečno, a za učenike 2.700 kuna mjesečno. Grad Zagreb ove godine dodjeljuje 695 stipendija, od čega je najviše, njih 220, za izvrsnost. Više informacija možete pročitati u našem članku.

Izdvojeni članak
novac kune

Otvoreni novi natječaji za studentske stipendije u Zagrebu od 3.800 kuna, provjerite koji su uvjeti

Stipendije Grada Zagreba za studente viših godina faksa (rok prijave: 16. studenog 2022.)

Grad Zgreb dijeli ukupno 288 stipendija za studente viših godina fakulteta. Stipendije se dodjeljuju u pet kategorija, a najviše je onih za izvrsnost. Mjesečni iznos stipendije je 3.800 kuna, a dodjeljuje se za razdoblje od deset mjeseci. Uvjet za primanje stipendije je da su studneti u prethodnoj akademskoj godini, osim iz opravdanih razloga, ostvarili najmanje 40 ECTS-a, a prilikom stipendije za izvrsnost moraju imati i prosjek ocjena najmanje 3,5. Više detalja o prijavi možete pročitati u našem članku.

Stipendije Grada Rijeke (rok prijave: 3. studenog 2022.)

Studenti i učenici Grada Rijeke mogu se prijaviti na natječaj za dodjelu gradskih stipendija u tri kategorije – prema kriteriju darovitosti, socijalnom kriteriju i kriteriju deficitarnih zanimanja. Ukupno se stipendira 130 učenika i studenata, a najviše onih darovitih, njih ukupno 90. Stipendije će se dodjeljivati u godišnjem iznosu od 7.650 do 10.200 kuna, u razdoblju od devet mjeseci. Mjesečni iznosi stipendija za darovitost su 850,00 kuna za korisnike stipendije koji se školuju u Rijeci te 1.100,00 kuna za korisnike stipendije koji se školuju izvan Rijeke. Više informacija možete pronaći u našem članku.

Stipendije Zagrebačke županije (rok prijave: 26. listopada 2022.)

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za školsku i za akademsku godinu 2022./2023. za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Stipendija se isplaćuje u razdoblju od 12 mjeseci, tako da godišnje za studnete iznosi 14.400 kuna. Uz ‘stare’ stipendiste’, dodjeljuje se i 30 novih stipendija za studente. prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 15 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Više informacija o prijavi možete pronaći u našem članku.

Izdvojeni članak
novac kune

Zagrebačka županija studentima dodjeljuje stipendije od 14.400 kuna godišnje, a učenicima 7.200 kuna

Stipendije Grada Dubrovnika (rok prijave: 7. studenog 2022.)

Grad Dubrovnik objavio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u novoj školskoj godini. Natječaj se rapisuje u pet kategorija: za nadarene studente, za deficitarna zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom. Osobit je naglasak na stipendijama za deficitarna zanimanja, kojih se za studente dodjeljuje 18. Iznozi stipendija ovise o kategorijama i mjestu studiranja, a kreću se od 500 do 1500 kuna mjesečno. Stipendije će se isplaćivati u razdoblju od 10 mjeseci, a više informacija potražite ovdje.

Stipendije Grada Karlovca (rok prijave: 2. studenog 2022.)

Grad Karlovac u novoj akademskoj godini dodjeljuje 30 stipendija studentima. Stipendije se dodjeljuju na temelju dva kriterija: općeg uspjeha te za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Stipendija iznosi 1.000 kuna mjesečno, a studenti za primanje stipendije ne mogu biti stariji do 25 godina. Za dodjelu stipendije po kriteriju uspjeha studenti moraju imati prosjek najmanje 3,5, a po kriteriju deficitarnih zanimanja prosjek najmanje 3,0. Više informacija o natječaju možete pronaći ovdje.

2023-2024 Fulbright Schuman Scholarship (rok prijave: 1. prosinca 2022.)

Fulbright Schuman Program dijeli stipendije europskim studentima koji sudjeluju u istraživanjima na području SAD-a, s fokusom na istraživanjima o politikama Europske unije ili relacijama između EU i SAD-a. Stipendija se daje za razdoblje od devet mjeseci,a mogu se prijaviti studenti svih područja pod uvjetom da se bave temama Europske unije koji su relevantni za najmanje dvije države EU. Studenti moraju sami pronaći instituciju na kojoj će nastaviti školovanje, a Fulbright će im potom plaćati školarinu. Više o stipendiji možete pronaći ovdje.

Stipendije Varaždinske županije (rok prijave: 2. studenog 2022.)

Varaždinska županija dodjeljuje stipendije u mjesečnom iznosu od 130 eura, odnosno 979,49 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju u tri kategorije: uspješni učenici i studenti, učenici i studenti slabijeg imovinskog statusa te zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju. Pravo na stipendiju imaju redoviti studenti, a vrednuje im se i postignuti rezultati na području znanosti, umjetnosti i sporta te uspjeh na natjecanjima i smotrama. Više o načinu prijave i kriterijima možete pronaći ovdje.