Pretraga

Povorka i veliki koncert za splitske maturante

A- A+

Zagrebački maturanti imaju najbrojniju povorku, a Osječani već tradicionalno plešu Quadrillu, ali što je sa splitskom norijadom? Do sada su se splitski maturanti skupljali neslužbeno i uglavnom razdvojeno, no to bi se trebalo promijeniti već od ove godine. O tome smo razgovarali s Markom Župom, predsjednikom Parlamenta mladih Splitsko-dalmatinske županije.

Tko je organizator norijade?

Organizator prve splitske norijade je Parlament mladih Splitsko-dalmatinske županije. Nakon što je donesena odluka o organizaciji, raspisali smo natječaj za članove organizacijskog odbora te smo od preko 150 prijava, izabrali 15ak najmaštovitijih i najkreativnijih. Organizacijskom odboru smo dodali i nekoliko članova Parlamenta te ih sve podijelili u timove – Financije, Pravna pitanja, Marketing i Multimedija. Svaki član je ušao u tim koji njegovim sposobnostima, znanjima i interesima najviše odgovara, a pokušali da se u timovima nađe podjednako profesionalaca kao i onih bez iskustva ili s jako malo iskustva. Ovo će tako nekima biti i jedinstvena prilika da sakupe prvo iskustvo na ovako velikom projektu.

Zašto ste krenuli u organizaciju?

Glavni razlog je što će norijade biti, htjeli mi to ili. Da budem konkretniji, maturanti će sigurno proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, bez obzira hoće li proslavu organizirati netko „službeni“ ili oni sami. Mi u Parlamentu već imamo iskustva s raznim proslavama za mlade (primjerice, Dan srednjoškolaca i Dan studenata) pa smo odlučili i ovog puta uzeti stvar u svoje ruke i pokloniti nešto splitskim maturantima. Naravno, nije na odmet ni napomenuti kako se norijada već godinama organizira u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Čakovcu, Rijeci, Zadru… Zašto bi Split i Splitsko-dalmatinska županija bili izuzetak, pitamo se.

Koji vam je cilj?

Cilj nam je sve maturante Splitsko-dalmatinske županije, ili barem maturante šireg splitskog područja, dovesti na jednu lokaciju. I onda napraviti spektakl koji će teško zaboraviti. Planiramo simboličnu povorku od Rive do parka Zvončac gdje će se nastaviti slavlje uz glazbu uživo, pivo i čevape.

Naravno, cilj norijade je i smanjiti okupaciju grada od strane maturanata na najbolji način – ponudom alternativnog rješenja. Svi se već godinama žale kako norijade u režiji maturanata donose samo nered, vandalizam, smeće po cijelom gradu, pijane mlade, a nitko se nije sjetio ponuditi rješenje. Mislim da smo na tragu trajnog rješenja, a pod tim mislim na norijadu kao tradiciju i sljedećih godina.

S kim surađujete?

Naš najveći suradnik su mladi. Naravno, osim njih, u projekt su izravno uključeni i Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. Drago mi je što uživamo podršku i Vijeća učenika te Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije koji nam, osim financijski, pomažu i savjetima, iskustvom, a i radom.

Marko ističe kako su cijene hrane i pića snižene do minimuma kako bi se što više maturanata zainteresiralo za prisustvovanje manifesticiji te da Parlament mladih nema namjeru zaraditi od ovog događaja.

Koji je datum norijade?

Norijada će se održati 18. svibnja u splitskom parku Zvončac,  a upad je besplatan za sve. Program počinje već od 16 sati kada nastupa DJ Vrh, potom slijedi poznati zagrebački bend Adastra. Oko 23 sata bi trebao nastupiti gost iznenađenja, a iza ponoći bend koji će maturante zabavljati do zore.

Kakav je odaziv učenika?

O odazivu učenika je još teško pričati. Dobivamo različite informacije pa brojka varira od stotinjak učenika do čak četiri tisuće.

S obzirom da smo tek započeli s marketingom, mislim da će se naša procjena na kraju tjedna biti približna stvarnom odazivu. Sve maturante koji se imaju namjeru pridružiti norijadi pozivamo da se predbilježe i na našem fejs eventu, gdje mogu pronaći i dodatne informacije te postavljati pitanja, kako bi naše procjene o broju sudionika bile još realnije.