Pretraga

Na norijadi u Zagrebu uhićeno 9 maturanata, a zbog ispisivanja ustaških simbola u Rijeci će posla imati i sud

A- A+

Jučerašnja norijada, ako je suditi prema informacijama koje nam stižu iz policijskih uprava u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, protekla je poprilično mirno. Devet maturanata privedeno je u Zagrebu, došlo je do prekršaja i u Rijeci, dok u Splitu i Osijeku izgreda i incidenata nije bilo.

Izvor: Ivan Božić|srednja.hr

U Zagrebu je tijekom jučerašnje norijade privedeno devet maturanata, od ukupno nekoliko tisuća koliko ih se okupilo, najprije na Trgu bana Jelačića, a potom na Bundeku. Kako su izvijestili iz zagrebačke policije, maturanti su privedeni su nedozvoljenog korištenja pirotehnike, kršenja javnog reda i mira te zlouporabe droga.

Izdvojeni članak

[VIDEO] I ulicama Rijeke ori se ‘za dom spremni’, a divljačku scenu maturanti su upotpunili bakljama

Uhićenih je bilo i u Rijeci, gdje su osim bacanja dimne bombe u centru grada i uzvikivanja pozdrava ‘za dom spremni’, pojedinci ispisali ustaške simbole na Spomenik oslobođenja Rijeke, koje su nadležne službe odmah po dojavi uklonile.

– Policijski službenici III. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje u svezi jučer ispisanih grafita na Spomeniku oslobođenja na Delti u Rijeci. Utvrđeno je da je grafite ispisao 18-godišnji hrvatski državljanin koji se zbog prekršaja iz Zakona protiv javnog reda i mira prijavljuje mjerodavnom prekršajnom sudu. Nadalje, policijski službenici utvrdili su i identitet počinitelja koji je jučer oko 14,50 sati ispalio signalnu baklju na području Delte. Riječ je o 21-godišnjem hrvatskom državljaninu koji se također prijavljuje mjerodavnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Također, zaprimljena je dojava o oštećenju autobusa gradskog prijevoznika koji je prometovao na relaciji Rijeka-Bakar. Visina materijalne štete nije poznata, kažu nam iz PU primorsko-goranske.

Poprilično mirno i bez prevelikih izgreda protekla je norijada u Splitu, gdje nije bilo uhićenih maturanata.

Izdvojeni članak

[FOTO] Nekolicina zagrebačkih maturanta opet divlja: Pojavili se u kontroverznim majicama i skandiraju ‘za dom spremni’

– U odnosu na Vaš upit koji se odnosi na slavljenje završetka srednjoškolskog obrazovanja od strane maturanata, možemo Vas izvijestiti da nisu zabilježena značajnija narušavanja javnog reda i mira kao niti događaji sigurnosnog rizika koji bi zahtijevali policijsko postupanje. Zaprimljena je samo jedna dojava oštećenja reklamnog panoa i dva rasvjetna tijela u autobusu javnog gradskog prijevoza u Splitu, kažu nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Norilo se i na gradskim ulicama Osijeka, gdje su maturanti već tradicionalno otplesali Quadrillu, a u skladu s time i ondje je sve proteklo bez incidenata, potvrđuju nam iz policije.

– U svezi Vašeg upita o norijadi na području Policijske uprave osječko – baranjske, izvješćujemo Vas da policijski službenici nisu imali postupanja, odnosno, sva obilježavanja na području naše županije protekla su mirno i primjereno, kažu iz osječke policije.

Dopuna tekstu 23. svibnja 2018. u 15:22

Kako naknadno doznajemo iz PU zagrebačke, uz ovih devet uhićeno je još četvero maturanata, zkupno, dakle, njih 13-ero. Prema procjeni policije na na Trgu bana Jelačića i na Bundeku bilo prisutno oko 4.000 maturanata.

Više o norijadi 2018. čitajte na sljedećim poveznicama:

Baklje, brašno, jaja, cuga, vutra: Sve smo vidjeli na današnjoj norijadi u Zagrebu, a najbolje detalje donosimo u fotogaleriji

Maturanti poslali tužne i zabrinjavajuće poruke: ‘Generacija smo j***čka, ne gine nam Njemačka’

[FOTO] Zadaci, formule, šale i pop kultura: Ovo su najzanimljivije poruke na majicama sa zagrebačke norijade

Najbolji trenuci norijade: Pogledajte kako se danas ludovalo diljem Hrvatske

[VIDEO] Rastavili plesni podij na Bundeku: Pogledajte opaki dance battle zagrebačkih maturanata

[VIDEO] I ulicama Rijeke ori se ‘za dom spremni’, a divljačku scenu maturanti su upotpunili bakljama

Najjači potez norijade 2018.: U tri hrvatska grada dio maturanata ispit zrelosti položio predivnom gestom

Divlja se i na norijadi u Rijeci: Maturanti bacili dimnu bombu u centru grada

[FOTO] Nekolicina zagrebačkih maturanta opet divlja: Pojavili se u kontroverznim majicama i skandiraju ‘za dom spremni’

[VIDEO] Ludilo je krenulo: Zagrebački maturanti u fontanu uronili skokom ‘na glavu’, a u Šibeniku ‘gori’ ulica

Varaždinski maturanti pokušali oboriti Guinnessov rekord: Pogledajte kako je izgledao vrhunac njihove norijade