Pretraga

Povrat poreza na račune sjeda ranije: Poznato kad kreće isplata, najbolje prolaze mladi

A- A+

Ne previše iznenađujuće, isplata povrata poreza ove će godine započeti nekoliko dana uoči lokalnih izbora. Prvi novac sjeda na račune 10. svibnja, dok se izbori održavaju 16. svibnja. Najbolje će proći mladi – oni do 25 godina oslobođeni su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Foto: srednja.hr

Kako je doznao RTL, prvi novac od povrata poreza ove godine sjeda svega nekoliko dana prije lokalnih izbora, 10. svibnja.

Prva rješenja 3. svibnja, isplate nekoliko dana prije izbora

Podsjetimo, i prošle je godine povrat poreza država isplaćivala prije izbora, onih parlamentarnih u lipnju, pod izlikom da je riječ o socijalnoj mjeri zbog koronavirusa. Godinu prije, 2019., povrat poreza isplaćen je u kolovozu, kao i inače. Te godine su, podsjetimo, predsjednički izbori bili tek u prosincu.

– Spremna su rješenja koja će biti odaslana građanima, tako da tu ne bi trebalo i ne smije biti nikakvih iznenađenja. S 3. svibnjem dolaze prva rješenja, prve isplate idu s 10. svibnja, rekao je za RTL ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Iako je u godinama koje nisu bile izborne povrat poreza na račune stizao tek u kolovozu, Kutleša smatra da ovako rana isplata nema veze s lokalnim izborima koji se održavaju 16. svibnja.

– Spremniji smo, imamo sve generirano i sljedećih godina povrat možemo očekivati u petom i šestom mjesecu, kaže Kutleša.

Izdvojeni članak

Mladima stiže dosad neviđeni iznos povrata poreza: Evo kako i gdje izračunati koliko dobivate

Tko ima pravo na povrat za mlade po novom propisu?

Kada je riječ o mladima, njih oko 240.000 trebalo bi dobiti povrat poreza prema novom poreznom propisu. Prema članku 46. novog Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Drugim riječima, svi oni koji su rođeni 1995. godine i kasnije, za nekoliko će tjedana dobiti puni iznos uplaćenog poreza i prireza natrag. Oni rođeni od 1990. do 1994. dobit će pola tog iznosa. Konkretno, ako ste u 2020. napunili 21., 22. pa sve do 25. godine dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. Ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete pola, a u slučaju da ste 2020. napunili 31. godinu – novi propis se ne odnosi na vas.

Detaljnije o tome imate li pravo na povrat poreza prema novom propisu za mlade, te kako izračunati koliko okvirno dobivate doznajte OVDJE.