Pretraga

Poznato kada stižu rezultati nacionalnih ispita: ‘Zadatke nećemo objavljivati, to može potaknuti neprihvatljive pojave’

Ispitom iz Povijesti, koji se pisao u petak, završena je provedba nacionalnih ispita za učenike osmih razreda, njih gotovo 40 tisuća. Dio predmeta već je ocijenjen, ostali se još ocjenjuju, a rezultati na nacionalnoj razini bit će poznati do kraja svibnja, a učenici će rezultate dobiti do kraja nastavne godine. Ravnatelj Vinko Filipović kaže da NCVVO ostaje pri stavu da se ispitni zadaci neće objavljivati.

nastavnice gledaju u ispit hrvatskog jezika na maturi

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Oko 40 tisuća učenika osmih razreda protekla tri tjedna pisalo je nacionalne ispite iz osam predmeta – Hrvatskog jezika, prvog stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Geografije, Kemije i Povijesti. Ove godine ocjena iz tih ispita neće ulaziti u rubriku ocjena koje utječu na zaključne ocjene u osmom razredu, niti će biti faktor pri upisima u srednje škole. Bodovi i postotak na nacionalnom ispitu upisuju se pod bilješku u e-Dnevnik.

Rezultati na nacionalnoj razini do kraja svibnja

Kako nam kaže ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, dio ispita već je ocijenjen, a ostatak tog posla bit će dovršen do kraja travnja.

– Rezultati će na nacionalnoj razini biti do kraja svibnja, a škole i učenici će rezultate dobiti do kraja nastavne godine, 21. lipnja 2023. godine, kaže Filipović za srednja.hr.

Jedno od češćih pitanja ovih dana je i hoće li se, kao što je to slučaj  s državnom maturom, objavljivati zadaci koji su osmašima bili zadani na nacionalnim ispitima.

– Ostajemo pri stavu da se ispitni zadatci neće objavljivati jer smatramo da bi time, među ostalim, potaknuli neke pojave koje nisu prihvatljive, primjerice pripreme preko različitih subjekata koji se time bave, a pripreme nisu potrebne jer nam je cilj da kroz nacionalne ispite dobijemo realna postignuća učenika, kaže nam Filipović.

Inače, ispiti su se provodili u 878 škola, a Filipović ističe kako većih poteškoća u provedbi nije bilo.

– Manje poteškoće oko narudžbe ispita i isporuke istih rješavali smo u hodu. Pohvalna je snalažljivost i fleksibilnost ravnatelja i školskih koordinatora, ali i fleksibilnost dostavljača ispita koji su naknadno vršili dostave tako da su svi učenici dobili ispite. Čitav proces prošao je u pozitivnom ozračju što je dobra najava za sljedeću godinu i jamstvo da će provedba biti još bolja od strane svih dionika koji su u nju uključene, smatra Filipović.

Izdvojeni članak
prosvjed nastavnika 25.11.2019.

Krenuli pregovori za kolektivne ugovore u školama: Bilo je riječi i o plaćanju rada na nacionalnim ispitima

‘Nije bilo nikakvog otpora pisanju ispita od strane učenika’

Učenici su mogli izostati s ispita, a izostanak se opravdavao kako se i inače opravdavaju izostanci s nastave. Filipović kaže kako NCVVO trenutno ne raspolaže podacima koliko učenika nije pristupilo. To će se, kaže nam, znati kada se završi ocjenjivanje.

– Ističem da su ravnatelji škola prihvatili su naputak da se u vrijeme provedbe nacionalnih ispita ne održavaju različiti oblici izvanučioničke nastave. Na taj način nije bilo objektivnih razloga za nesudjelovanje većeg broja učenika. Ono što je najvažnije jest da nije bilo nikakvog otpora pisanju ispita od strane učenika, a ohrabruje da su mnogi učenici vrlo pozitivno se referirali i odobravali ovakav način provjere svojih postignuća. Ovakav je način provjere objektivan jer su ispiti standardizirani i ocjenjuju ih neutralni ocjenjivači čime se postiže visoka razina objektivnosti, kaže Filipović.

Dodaje kako će se iduće školske godine nacionalni ispiti nastaviti provoditi u četvrtom razredu na uzorku od 81 škole te u osmom razredu u svim osnovnim školama iz istih predmeta kao i ove godine.

– Nacionalni ispiti vrlo su zahtjevan projekt s obzirom na broj učenika i škola koje u tome sudjeluju, radi se o više od 320 tisuća ispita. Tiskano je 126 različitih inačica ispita prevedenih na jezik i pismo nacionalnih manjina i ispita s prilagodbom ispitne tehnologije. Koristim ovu prigodu još jednom zahvaliti učenicima, učiteljima i ravnateljima škola na uspješnoj provedbi nacionalnih ispita. Provedbom ovih nacionalnih ispita Republika Hrvatska pridružila se zemljama članicama EU-a koje provode nacionalne ispite, poručuje Filipović.