Pretraga

Pravila potrage za poslom su se promijenila, ali pronašli smo alate koji će ti pomoći

A- A+

Ako tražiš svoj prvi posao, znaš da danas vrijede neka nova pravila koja u početku mogu djelovati poprilično kaotično. Da se lakše snađeš u džungli informacija, izvukli smo pregled najvažnijih stvari koje moraš imati na umu ako se želiš istaknuti među kandidatima, a pronašli smo i neke online alate koji će ti u tome pomoći. Naposljetku, Internet je promijenio pravila potrage za poslom, pa zašto ga ne iskoristiti u svoju korist?

pravila potrage za poslom

Pravila potrage za poslom su se promijenila, ali izvukli smo pregled najvažnijih stvari koje moraš imati na umu ako se želiš istaknuti među kandidatima, a pronašli smo i neke online alate koji će ti u tome pomoći | Foto: Unsplash

‘Samo pokucaj, predstavi se i ostavi svoj CV’ pristup je koji je možda palio našim roditeljima. No u doba Interneta, sva vrata su digitalna, u CV spadaju i naše društvene mreže, a umjesto uživo, umrežavamo se putem LinkedIn-a. Osim toga, tvoja konkurencija je žestoka. Sve više radimo online, što znači da se za jedno radno mjesto sada natječe puno više ljudi.

Sve to znači jednu stvar: u potrazi za poslom se danas teško snaći, a još teže istaknuti. Da preveniraš nepotrebne odbijenice, na vrijeme se upoznaj s najvažnijim pravilima traženja posla u digitalnom dobu. I potraga za poslom je posao: čestitamo, počinje tvoj prvi radni dan.

Oglasi za posao su posvuda

Dobra je šansa da su tvoji roditelji svoj prvi posao pronašli zahvaljujući šetnji do oglasne ploče Zavoda za zapošljavanje. Ti nisi te sreće. Prilika je, doduše, više nego prije, stoga moraš znati gdje gledati. Pomoći će ti alati kao što su specijalizirani portali za traženje posla, web stranice poslodavaca te njihove društvene mreže gdje sve češće objavljuju oglase za posao.

Želiš li se istaknuti, možeš iskoristiti neki od servisa za stvaranje bloga ili vlastite web stranice koja će služiti kao svojevrstan životopis. Prednost ove metode je što time privlačiš poslodavce sebi.

Izdvojeni članak
upravljanje vremenom

Odgađaš učenje? Dat ćemo ti ultimativno objašnjenje zašto u pitanju nije lijenost

Životopis je evoluirao, a u njemu moraš pokriti ove točke

Prije je bilo sasvim dovoljno životopis ispisati rukom i poslati ga poštom, a danas je napisati CV u Wordu najmanje što možeš učiniti. Poslodavci očekuju personalizirane i lijepo dizajnirane životopise, a ako nemaš iskustva u grafičkom dizajnu, ne brini. Dostupni su ti online alati kao što su Canva ili Crello koji nude predloške koje možeš prilagoditi.

CV prilagodi svakom oglasu na koji se javljaš, ali uvijek moraš navesti osnovne informacije kao što su podaci o tebi, svoje obrazovanje, dodatne edukacije, radno i volontersko iskustvo, projekte te nagrade ili priznanja.

Slušaj savjete stručnjaka

Razgovor za posao je onaj dio potrage za poslom oko kojeg ćeš naći najrazličitije upute. Svatko ima svoj pristup za koji je uvjeren da je najbolji: od toga što odjenuti, kako se predstaviti, kako odgovoriti na uobičajena pitanja…

No, najsigurnije savjete dobit ćeš od voditelja ljudskih potencijala ili samih poslodavaca. Oni se aktivno bave potragom za novim zaposlenicima, stoga najbolje znaju što prolazi. Ako ih ne možeš pitati osobno, pronađi vježbe i online edukacije poslovnih vještina koje vode stručnjaci i informiraj se na taj način.

pravila potrage za poslom

Sudionici prethodnog izdanja edukacije kada se održavala uživo | Foto: Coca-Colina podrška mladima

Primjerice, Coca-Colina podrška mladima je online edukacija poslovnih i životnih vještina koje ti pomažu pronaći posao i ostvariti ciljeve. Edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina. Besplatna je i online, što znači da učiš kad tebi odgovara. Zanima li te više o tome kako tražiti posao, napisati CV ili obaviti razgovor za posao, registriraj se na stranici Leap Academy i pronađi prvi tečaj pod nazivom ‘Ja i drugi‘. Naučit ćeš i druge važne vještine koje će ti pomoći u životu i poslu, stoga ne čekaj s prijavom.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska