Pretraga

Pravobraniteljica jutros tražila od Penave da ukloni video djece s weba: Nije ju čuo

A- A+

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević jutros je pozvala gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da s web stranica grada ukloni video snimku koju je prikazao na svojoj prošlotjednoj pressici i na temelju koje je prozvao vukovarske učenike. Osim toga, zatražila je od njega i da ukloni ime škole iz ‘prozivke’ koja i dalje stoji na službenim stranicama grada Vukovara. Istaknula je i kako je Penavinu prošlotjednu konferenciju za medije doživjela kao  povredu prava djece.

Screenshot: N1 televizija/dnevnik.hr

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević jutros je, gostujući na N1 televiziji, pozvala vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu da sa službenih web stranica grada ukloni video snimku na temelju koje je prije tjedan dana prozvao učenike Tehničke škole Nikole Tesle za neustajanje na hrvatsku himnu.

– Svakako mogu reći da je gradonačelnik izložio djecu mogućim negativnim reakcijama i zaboravio na vlastitu odgovornost za njihovu dobrobit. I ovim putem ću preporučiti gradonačelniku Vukovara da pokaže da mu je stalo do zaštite prava i dobrobiti djece i da taj sporni video ukloni sa web stranica grada, kao i naziv škole, rekla je Pravobraniteljica.

Dječja pravobraniteljica doživjela Penavinu pressicu kao povredu prava djece

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu ispituje odgovornost gradonačelnika Vukovara u slučaju tučnjave učenika

Istaknula je i kako je njen ured u kontaktu s policijom oko ovoga slučaja te da još uvijek nije dobila službeni odgovor i izvještaj policije. Prošlotjednu Penavinu konferenciju za medije ocijenila je negativno po dječja prava.

– Moram reći da sam ju doživjela kao povredu prava djece jer se nije smjela objaviti ova sporna snimka, snimka kojom se zapravo izravno optužuje, proziva i izlaže djecu i prikazuje ih se u jednom negativnom kontekstu, čime ih se izlaže mogućnostima negativnih reakcija. Isto tako, mislim da nije trebalo spomenuti naziv škole jer na taj način se obilježavaju svi učenici te škole koji je pohađaju na srpskom jeziku, naglasila je Pirnat Dragičević.

Sporna snimka i dalje stoji objavljena na službenim vukovarskim stranicama: Gradonačelnik šuti

Nakon gostovanja Pravobraniteljice za djecu na N1, gradonačelniku Vukovara poslali smo upit i pitali ga hoće li, sukladno preporuci Pravobraniteljice, ukloniti snimku s web stranice grada. Do trenutka objave ovoga teksta, Penavin odgovor nismo dobili, a sporna snimka i dalje stoji objavljena na službenim vukovarskim stranicama. O eventualnom odgovoru gradonačelnika Vukovara, izvijestit ćemo kada i ako ga dobijemo.

Izdvojeni članak
Politika i gospodarstvo

[Politika i gospodarstvo] U razredu se pojavio gradonačelnik Vukovara

Podsjetimo, u Vukovaru je prošli tjedan u srijedu napadnut učenik trećega razreda Tehničke škole Nikola Tesla, a radi se o mladiću koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i pismu. Vijest o tučnjavi došla je samo tri dana nakon konferencije za medije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je, govorivši o Vukovaru kao ‘epicentru kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’, između ostaloga pokazao video snimku učenika Tehničke škole koji su sjedili prilikom intoniranja himne na jednoj utakmici. Ista je snimka objavljena na službenim stranicama grada Vukovara.

O svemu su prošli tjedan za srednja.hr reagirale Pravobraniteljica za djecu, Pučka pravobraniteljica te bivša dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić. Tom prilikom Pravobraniteljica za djecu poručila je kako je od policije zatražila izvješće zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela kojim se krši privatnost djeteta.