Pretraga

Predsjednica objasnila Barišiću i Vladi kako mora izgledati hrvatski obrazovni sustav

A- A+

Slično kao i prošle godine u ovo doba, u fokusu javnosti je kurikularna reforma, točnije, akteri koji bi ju trebali provoditi. Tako se vode žustre rasprave oko imenovanja nove voditeljice Ekspertne radne skupine, a godinu dana od velikog prosvjeda zbog obustavljanja procesa, imenovan je tek dio članova te iste Skupine. Europska komisija primijetila je i dala preporuku da se reforma kurikuluma mora nastaviti u skladu s ciljevima propisanim Strategijom, a o svemu se putem Facebooka oglasila i predsjednica Grabar Kitarović koja je odgovorne zamolila da proces donošenja reforme ‘ubrzaju i liše bilo kakve ideologizacije i politizacije’. Njenu poruku prenosimo vam u cijelosti.

Kolinda Grabar-Kitarović; izvor: Službeni Facebook page

– Pozorno pratim sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom i još jednom pozivam sve odgovorne da proces njezina donošenja ubrzaju i liše bilo kakve ideologizacije i politizacije.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

Hrvatska ima nadarenu djecu, i, unatoč nevelikim plaćama, izvrsne i požrtvovne nastavnike, profesore i ravnatelje. Ni jedni ni drugi više ne mogu čekati. Previše se vremena izgubilo i Hrvatska sada mora sprintati da bi dostigla države koje imaju suvremen kreativan obrazovni sustav, sustav koji stvara samostalne, samosvojne i odgovorne osobe. 

Moramo stoga naš obrazovni ustav osloboditi nepotrebnih gomilanja činjenica, zbog kojeg trpe i djeca i nastavnici i roditelji. Moramo stvoriti sustav koji će doslovce rasteretiti torbe i ruksake naše djece, koji će omogućiti što više individualnog rada, koji će prepoznati talente i razvijati ih i koji će adekvatno vrednovati rad profesora i nastavnika. Imala sam sreću steći iskustvo školovanja i u svijetu. Uz najveće pohvale mojim nastavnicima i profesorima na trudu, tada sam shvatila koliko smo svi žrtve tromog i činjenicama prenatrpanog kurikuluma. Vrijeme provedeno u školi u Los Alamosu bilo je pravo osvježenje jer sam bila oslobođena od „bubanja“ brojnih nepotrebnih činjenica, a, s druge strane, dobila sam priliku maksimalno izraziti svoje mogućnosti, učila sam formirati i braniti stavove i angažirati se za opće dobro, a ne prigovarati zašto ništa ne valja. To kao roditelj želim i svojoj djeci i svoj hrvatskoj djeci. 

I dalje ću pozorno pratiti sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom jer je to prevažno pitanje za našu budućnost. Svakako, očekujem da se dovršetak kurikularne reforme postavi na najvišu razinu državnih prioriteta i da što prije krenemo u njegovu provedbu, poručuje predsjednica Grabar Kitarović.