Pretraga

Predsjednički izbori su pred vratima: Studenti jednostavno mogu promijeniti biračko mjesto

A- A+

Prvi krug predsjedničkih izbora održava se za mjesec dana, a danas je započelo prikupljanje potpisa za kandidaturu. Svatko tko se želi kandidirati za predsjednika države mora prikupiti 10.000 potpisa. Glasati mogu svi koji na dan izbora imaju navršenih 18 godina, a u slučaju da se netko ne nalazi u mjestu prebivališta toga dana, putem sustava e-građani već može zatražiti privremenu promjenu biračkog mjesta.

Foto: pixabay.com

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se 22. prosinca 2019., a eventualni drugi 5. siječnja 2020. Potencijalni kandidati započeli su prikupljati potpise koji će im omogućiti kandidaturu. Pravo glasa na ovim izborima imaju svi građani koji će na dane izbora imati navršenih 18 godina.

Vodeći kandidati prema anketama su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić.

Studenti preko AAI identiteta mogu promijeniti biračko mjesto

Svi oni koji se na dan izbora neće naći u svojem mjestu prebivališta, putem sustava e-građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis za glasovanje izvan mjesta prebivališta, posebno za prvi i posebno za drugi krug izbora. Prijavu je potrebno podnijeti najkasnije do 11. prosinca. Studenti se u sustav mogu jednostavno ulogirati preko svojeg AAI identitea.

Izdvojeni članak

[Obrazovni karton] Evo što su studirali i završili predsjednički kandidati

Samo nekoliko klikova mišem dovoljno je za podnošenje spomenutog zahtjeva. Usluga koja je potrebna u ovom slučaju unutar sustava e-Građani jest “Registar birača – e-Privremeni upis” koji se može pronaći u tražilici koja se pojavi otvaranjem dostupnih e-usluga ili na ovom linku.

Sve što je potrebno upisati jest država, županija grad i adresa na kojoj ćete se nalaziti na dan izbora. Nakon podnošenja zahtjeva vrlo brzo trebao bi vam doći mail u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-građani u kojem vas Ministarstvo uprave obavještava o uspješno riješenom zahtjevu, a detaljne informacije o biračkom mjestu moći ćete pronaći na ovom linku, ali tek nakon što se ona odrede.

Ovdje možete provjeriti registar birača u kojem piše gdje ste trenutno upisani za glasanje.

Registracija u sustav e-građani

Ako do sada niste koristili sustav e-građani, registracija je jednostavna. Klikom na ‘Kreiraj Osobni korisnički pretinac’ i prihvaćanjem uvjeta korištenja kreira se vaš Osobni korisnički pretinac.
Nakon uspješnog kreiranja Osobnog korisničkog pretinca, svaki sljedeći put prijavljujete se klikom na  ‘Prijavite se‘, pri čemu vas sustav preusmjerava na NIAS gdje vam se nudi lista vjerodajnica kojom je moguće izvršiti prijavu u ‘Osobni korisnički pretinac’. Studenti se mogu prijaviti sa svojim AAI identitetom.

Osobni korisnički pretinac dostupan je i kao aplikacija za mobilne uređaje na platformama AndroidiOS (za iPhone i iPad) te Windows Phone.