Pretraga

Miroslav Škoro i sestra Vesna docenti su s istog odjela, titule im dodijelili isti ljudi

A- A+

Ovih se dana puno priča o raspadu Domovinskog pokreta, a nama je u oko upala činjenica da i bivši predsjednik te stranke Miroslav Škoro i njegova sestra Vesna Vučemilović, koja je upravo istupila iz stranke, imaju titule docenta. Zanimljivo, oboje su ih, u razmaku od osam mjeseci, stekli na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta Sjever, a od četiri predložena člana u komisijama za nastupna predavanja, tri su im bila ista. Predsjednik oba povjerenstva bio je istaknuti član Domovinskog pokreta profesor Ante Rončević.

Docenti Vesna Vučemilović i Miroslav Škoro | screenshot: N1, HRT; UNIN

Mnogi se političari vole podičiti znanstvenim titulama pa se tako i Vesna Vučemilović prilikom napuštanja Domovinskog pokreta potpisala kao docentica.

Navelo nas je to da pogledamo gdje je stekla tu titulu i došli do zanimljivih podataka. Vesna Vučemilović i njezin brat Miroslav Škoro titulu docenta, prvo u nizu znanstveno-nastavnih zvanja, stekli su u razmaku od osam mjeseci i to ne samo u istom području, već i na istom odjelu.

Osam mjeseci razmaka

Doktorica Vučemilović titulu docenta na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta Sjever stekla je 16. svibnja 2021., a njezin brat i kolega Miroslav Škoro docentirao je na istom odjelu 21. siječnja 2021. Pokazuju to obavijesti o nastupnim predavanjima sestre i brata iz sad već poznate akademske obitelji.

Da pojasnimo, nastupno predavanje je predavanje pred studentima na kojem pristupnik, koji ima znanstvenu pozadinu, dokazuje da može predavati na akademskoj razini. Ono je uvjet za zapošljavanje na sveučilištima.

Tema nastupnog predavanja Vesne Vučemilović bila je Interna dimenzija društveno odgovornog poslovanja, dok je njezin brat predavačke vještine pokazao temom Upravljanje autorskim i srodnim pravima glazbene industrije u uvjetima digitalizacije.

Obavijesti o nastupnim predavanjima za doc. Vučemilović i njezina brata doc. Škoru | foto: Unin

Predsjednik oba povjerenstva istaknuti član stranke

No, ako detaljnije pogledamo obavijesti o nastupnim predavanjima, možemo vidjeti kako su gotovo isti ljudi činili povjerenstva za obranu nastupnih predavanja. U povjerenstvu docentice Vučemilović tako su bili izv. prof. dr. sc. Ante Rončević, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet i prof. dr. sc. Marijan Cingula, dok je kao zamjenski član imenovan bio izv. prof. dr. sc. Dinko Primorac.

Docentu Škori pak u povjerenstvu za ocjenu nastupnog predavanja sjedili su također izv. prof. dr. sc. Rončević, izv. prof. dr. sc. Primorac i prof. dr. sc. Cingula, dok se u ulozi zamjenske članice našla doc. dr. sc. Marina Gregurić. Dakle, troje od četvero imenovanih članova bilo je identično. Predsjednik povjerenstva je i bratu i sestri bio profesor Rončević, također istaknuti član Domovinskog pokreta, koji je bio i kandidat stranke na parlamentarnim izborima.

Napomenimo kako se u oba slučaja radilo o naslovnim zvanjima, što će reći da su i docent Škoro i docentica Vučemilović dobili titule, no ne i stalni radni odnos na fakultetu. Ipak, to znači da u slučaju raspisivanja natječaja za radno mjesto docenta (na ugovor na neodređeno) neće morati ponovno držati nastupno predavanje.