Pretraga

Donosimo obrazovne kartone kandidata koji su ušli u drugi krug izbora u četiri najveća grada

A- A+

Najobrazovaniji kandidati koji ostaju u utrci za gradonačelnika svakako su u Splitu, gdje se doktor znanosti u drugom krugu bori protiv doktora znanosti koji bi mogao ostati bez titule. Jedino u Osijeku nijedan od kandidata nema doktorat znanosti, a neki od drugokrugaša imaju i više od jednog fakulteta.

Kandidati koji ulaze u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka | foto: YouTube, Facebook, promo

Nakon što su jučer održani lokalni izbori, pročešljali smo životopise kandidata koji su u četiri najveća grada ušli u drugi krug. Najobrazovaniji su svakako u Splitu, gdje se doktor znanosti bori protiv doktora znanosti koji bi mogao ostati bez titule, dok jedino u Osijeku nijedan od kandidata nema doktorat znanosti.

Zagreb: mr. sc. Tomašević vs. doc. dr. sc. Škoro

U drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika ušli su Tomislav Tomašević (Možemo) i Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

Nakon što je završio preddiplomski i diplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Tomašević, prema svom životopisu, odlazi na Sveučilište u Cambridgeu, zahvaljujući britanskoj stipendiji Chevening i stipendiji sveučilišta Cambridge Overseas Trust. Na tamošnjem Odsjeku za geografiju kao jedan od najboljih studenata završio je magisterij iz područja okoliša, društva i razvoja, a magistarski rad je obranio na temu održivog razvoja gradova.

Izdvojeni članak

Miroslav Škoro postao docent: Autograme će sada moći dijeliti i po studentskim indeksima

Osim što je diplomirani ekonomist (na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio je smjer marketing), Miroslav Škoro na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku stekao je i titulu inženjera građevinarstva. Doktorirao je ekonomiju 2017. u Osijeku, a od 2019. sudjeluje u izvođenju nastave na Sjeveru. U siječnju je na Sveučilištu Sjever dobio i naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta.

Izdvojeni članak

11 stvari koje možeš reći profesoru Škori kada te sruši na ispitu

Split: prof. dr. sc. Puljak vs. (još uvijek) doc. dr. sc. Mihanović

U utrci za splitskog gradonačelnika ostali su Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ).

Ivica Puljak 1988. je završio Tehničku školu u Splitu. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u 1994., a magistrirao fiziku elementarnih čestica na PMF-u u Zagrebu 1998. Doktorirao je isto fiziku, ali na Sveučilištu Pierre i Marie Currie u Parizu 2000. Doktorsku disertaciju je izradio na Ecole Polytechnique u Palaiseau kraj Pariza. Trenutno je redoviti profesor u trajnom zvanju (najviše znanstveno-nastavno zvanje) fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Raspad povjerenstva: Četvero od pet profesora odbilo propitivati doktorat Vice Mihanovića

Puljakov protukandidat Vice Mihanović, Osnovnu školu završio je u tadašnjoj OŠ „Vlado Bagat“, a današnjoj Pojišan. Maturirao je u Građevinskoj školi, a studij pomorstva, kao diplomirani inženjer pomorstva, završio 1998. na splitskom Pomorskom fakultetu, na kojem danas predaje. No, to bi uskoro mogao prestati biti jer se trenutno preispituje njegov doktorat. Budući da su članovi povjerenstva dali ostavke, Sveučilište u Osijeku planira imenovati novo peteročlano povjerenstvo kojem je cilj utvrditi je li Mihanović plagirao dijelove svoje doktorske disertacije, kako to pokazuje program PlagScan, ili ne.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao doktorat: Samo PlagScan pronašao 18.3 posto plagijata

Rijeka: Filipović vs. prof. dr. sc. Štimac

U drugi krug za čelno mjesto Rijeke ušli su Marko Filipović (SDP) i Davor Štimac (nezavisni).

Filipović je u srpnju 2004. završio riječki Građevinski fakultet te postao diplomirani inženjer građevinarstva. Tri godine kasnije, u prosincu 2007., završio je stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva.

U životopisu Davora Štimca piše kako je osnovnu školu pohađao na Brajdi, a potom bio učenik Treće riječke gimnazije. Medicinski fakultet u Rijeci završio je 1987. kao najbolji student svoje generacije. Doktorirao je 1987. Kasnije se usavršavao u internoj medicini u riječkom KBC-u te zdravstvenom menadžmentu na Galilee Collegeu u Izraelu. Na Sveučilištu u Zagrebu te London School of Economicsu završio je poslijediplomski studij Zdravstveni menadžment. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na riječkom Medicinskom fakultetu, kao i na tamošnjem Fakultetu zdravstvenih studija.

Osijek: Radić vs. Mlinarević

U Osijeku utrku za gradonačelnika nastavljaju Ivan Radić (HDZ) i Berislav Mlinarević (DP, Most).

Radić je završio Građevinski fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te postao inženjer građevinarstva, ali i tamošnji Ekonomski fakultet, pa ima i titulu magistra ekonomije.

Berislav Milanarević u svom životopisu ističe kako ga je “usmjerilo i obrazovanje i usavršavanje u Njemačkoj”. Stekao je zvanje menadžera u hotelijerstvu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Zanimljivo, nitko od kandidata nije završio “studij za gradonačelnika”, poslijediplomski sveučilišni stručni studij Upravljanje gradom. Za 40.000 kuna i u četiri semestra na Sveučilištu u Zagrebu, naime, možete naučiti sve o upravljanju gradom. Sveučilišni/a specijalist/ica upravljanja gradom može se podičiti kraticom univ. spec. admin. publ., ali, budimo realni, da biste vodili grad, morate pobijediti na izborima.