Pretraga

Predsjednik HGK ima diplomu s privatnog fakulteta iz Republike Srpske koji je sumnjiv i tamošnjim vlastima

A- A+

Čak 169 diploma s Panevrospkog univerziteta Apeiron u Banjaluci poništeno je samo u 2007. godini. Privatnim sveučilištima u Republici Srpskoj ne vjeruje ni čelnik tog entiteta Milorad Dodik. No predsjednik Hrvatske gospodarske komore, otkriva N1, ima diplomu upravo s jednog od tamošnjih fakulteta. Tvrdi da ju je dobio – stjecajem okolnosti. Da stvar bude bolja, Luka Burilović posjeduje i diplomu Visoke poslovnu školu Višnjan, koju su kasnije zatvorili jer nije bila dovoljno kvalitetna. 

diploma Foto: srednja.hr

– Vi morate znati da sam ja svo vrijeme radio, u međuvremenu sam bio i pomoćnik ministra, radio u velikim tvrtkama i privatno, sve sam radio uz rad, ali nije bilo mogućnosti upisati treću godinu, nastaviti studij što je bilo prije toga slučaj, dok se nije ukazala mogućnost da se negdje u inozemstvu može upisati razlika. Upisao sam tu razlikovnu godinu, završio sve čisto, možete provjeriti, pojašnjavao je za N1 televiziju Luka Burilović.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, naime, diplomirao je na banjalučkom Univerzitetu za poslovne studije.

To sveučilište samo je jedno u nizu banjalučkih privatnih visokih učilišta koja su se našla na udaru zbog lažnih i sumnjivih diploma.

Primjerice, na Panevrospkom univerzitetu Apeiron u Banjaluci 2007., dakle samo te godine, poništeno je čak 169 diploma.

Na ispite mogao kad je htio

Izdvojeni članak

Pronađene još tri lažne diplome: Jednu je krivotvorila profa koja je radila 30 godina u školstvu

Burilovićevu diplomu N1 je stoga posebno istražio u institucijama Republike Srpske koje su na njihov zahtjev provele pravu istragu.

Na zahtjev N1 reagirala je prosvjetna inspekcija Republike Srpske koja je nakon provjere utvrdila da je Burilović položio ukupno 11 ispita. Polagati ih je mogao kad god je htio.

No njegov diplomski rad više nemaju, jer je isteklo vrijeme čuvanja.

Zanimljivo je kako je Burilović bio pomoćnik ministra pa i predsjednik Uprave Sladorane, ali i član Nadzornog odbora Vupika pa i predsjednik Nadzornog odbora Veletržnice Opuzen prvo sa samo dvije godine visoke škole, a potom sa dodatnom godinom na banjalučkom univerzitetu.

Ispričavaju se zbog loših studija

A u kvalitetu diploma s tamošnjih visokih učilišta ne vjeruje čak ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ja se izvinjavam hrvatskoj državi što su eto iskorištene mogućnosti nekih njihovih državljana da na takav način pribavljaju diplome ii mi ćemo ući u proces i sve ćemo to poništiti, kazao je Dodik.

Inače, gotovo pola priznatih diploma iz RS dolazi s područja ekonomije i prava. Agencija za znanost i visoko obrazovanje za N1 je odgovorila kako su čak 323 diplome s područja ekonomskih znanosti te još 81 diploma iz područja prava.

– Fakulteti iz RS s kojih najčešće u Hrvatsku dolaze diplome su privatni fakulteti u Banja Luci. S Univerziteta za poslovne studije priznate su 272 diplome, a s Panevropskog univerziteta Apeiron 141 diploma, doznali su iz Agencije.

Ima i diplomu iz Hrvatske, no zatvorili su školu koja mu ju je dodjelila

Izdvojeni članak

Uhljebi godinama primali plaću na temelju lažne diplome, ali novac državi ne moraju vratiti

A da priča s obrazovanjem predsjednika HGK bude zanimljiva, Burilović je nakon banjalučkog Univerziteta, upisao i Visoku poslovnu školu Višnjan gdje je stekao zvanje specijalista menadžmenta u turizmu. No tu je školu zatvorila Agencija za odgoj i obrazovanje.

– Visoka poslovna škola Višnjan imala je dozvolu za rad, i radila je do godine, ona je bila među prvima koja se akreditirala kada je agencija osnovana i oni su među prvima nažalost ispali iz sustava visokog obrazovanja, odgovorila je Jasmina Havranek.

Na ponovljeni upit zbog čega, ravnateljica AZVO-a za N1 je kazala: ‘Nisu bili dovoljno kvalitetni’.

Nakon svega, doktorat

No ni tu priči nije kraj. Na diplomama banjalučkog Univerziteta i višnjanske škole predsjednik HGK-a temeljio je poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, pa je prošle godine tamo postao i doktor znanosti.

Takav potez je iznimno teško ostvariti kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir, budući da je uvjet za doktorske studije završen sveučilišni, a ne stručni studij.