Pretraga

Uhljebi godinama primali plaću na temelju lažne diplome, ali novac državi ne moraju vratiti

A- A+

Grad Bjelovar ljetos je proveo provjeru diploma i svjedodžbi za zaposlenike Gradske uprave, poduzeća i ustanova koja se financiraju iz gradskog proračuna. Tom prilikom utvrđeno je kako je sedmero osoba lažiralo što svjedodžbe što diplome, pa je Grad zatražio mišljenje Ministarstva uprave o mogućnosti da sudskim putem zatraže razliku u visini plaće koja im je isplaćivana temeljem krivotvorenih dokumenata. Prema mišljenju spomenutog Ministarstva, osnove za podizanje takve tužbe nema.

Lovro Kuščević: službene stranice Ministarstva uprave; uprava.gov.hr

U bjelovarskoj Gradskoj upravi ljetos su otkrivena dva zaposlenika s krivotvorenim dokumentima, piše Index.hr. Jedan je krivotvorio svjedodžbu, a drugi diplomu Pravnog fakulteta te su obojica dobili otkaz jer nisu imali stručnu spremu koja se tražila za pozicije na kojima su bili zaposleni. Ubrzo nakon toga, utvrđeno je i da su diplome krivotvorila petorica zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe, koji su posao ipak zadržali jer i dalje ispunjavaju sve uvjete za svoja radna mjesta.

Izdvojeni članak

Dobrodošli u Lijepu našu: Tvrtka koja se bavi pisanjem akademskih radova novac za osnivanje dobila od općine

Time potaknuta, bjelovarska Gradska uprava od Ministarstva uprave zatražila je mišljenje o mogućnosti da sudskim putem zatraže razliku u visini plaće koja se krivotvoriteljima isplaćivala temeljem lažnih dokumenata, a mišljenje Ministarstva u najmanju je ruku skandalozno – osnove za podizanje tužbi nema.

– Prije prestanka službe, službenik je ostvarivao pravo na plaću temeljem rješenja o rasporedu kojim je utvrđeno, između ostaloga, radno mjesto na koje je raspoređen te podaci o plaći. Sukladno navedenom, mišljenja smo da nema pravne osnove za primjeru pravila o stjecanju bez osnove, odnosno za povrat sredstava koja su službeniku isplaćena za plaću, prenosi mišljenje Ministarstva uprave Index.hr.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak smatra kako bi u najmanju ruku bilo pošteno da krivotvoritelji novac vrate te je iznenađen mišljenjem Ministarstva, a bjelovarska javnost, po njemu, opravdano je uznemirena i poziva na odgovornost.

– Ne možemo se pomiriti s takvim stavom Ministarstva i dodatno ćemo se konzultirati jer ne želimo odustati od toga da novac vratimo u gradsku blagajnu, rekao je Hrebak, prenosi Index.hr.

.