Pretraga

Preminuo legendarni bjelovarski profesor povijesti: ‘Učenicima se uvijek obraćao s ‘Vi’

A- A+

U 86. godini života preminuo je legendarni nastavnik povijesti iz Bjelovara, Josip Matota. Dugi niz godina predavao je u Gimnaziji Bjelovar i drugim školama, a osim po svom radu ostat će zapamćen i po tome da se učenicima uvijek obraćao s ‘Vi’.

Gimnazija Bjelovar; screenshot: Google Maps

Mojportal.hr javlja tužnu vijest kako je preminuo dugogodišnji profesor povijesti, Josip Matota. Predavao je niz godina u bjelovarskoj Gimnaziji i drugim školama te podučavao brojne generacije učenika. Za svoj je rad 1998. godine odlikovan i Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića.

– Poznat je po tome što se svojim učenicima uvijek obraćao s ‘Vi’. To ga je baš karakteriziralo. Njegova predavanja su bila specifična, neumorno ih je držao. Postojalo je neko strahopoštovanje između učenika i njega zbog načina na koji je predavao, ali i ogromnog znanja koje je posjedovao i prenosio ga na svoje učenike, rekla je za Mojportal.hr Ornela Malogorski, predsjednica Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar i bivša Matotina učenica.

Posebno ga je u radu interesirala hrvatska povijest, napisao je i knjigu pod nazivom ‘Šufflayevo shvaćanje uloge povijesti u narodnoj svijesti Hrvata’. Osim toga, navodi Mojportal.hr, sudjelovao je u povijesnim predavanjima o značajnim osobama iz Bjelovara.