Pretraga

Preokret u Osijeku: Cijene pokaza za učenike i studente vraćaju se na staro

A- A+

Na konferenciji za medije gradonačelnik Osijeka objavio je kako će se cijene Gradskog prijevoza putnika vratiti na stari cjenik koji je vrijedio do 31. prosinca 2022. nakon što je 1. siječnja 2023. objavljen novi cjenik s puno većim cijenama prijevoza koje uključuju učeničke i studentske pokaze. Gradonačelnik je odlučio reagirati jer, kako kaže, ovo trenutno nije vrijeme za podizanje cijena.

Foto: Čitatelj portala srednja.hr | Facebook

Nakon što smo objavili članak kako je Gradski prijevoz putnika iz Osijeka početkom 2023. objavio cjenik sa znatno povećanim cijenama usluga javnog prijevoza, uključujući i povećanje cijena učeničkih i studentskih pokaza, danas je na konferenciji gradonačelnik Osijeka Ivan Radić objavio kako će se cijene ipak vratiti na staro.

– Iako se Uprava GPP-a vodila racionalnim poslovanjem, u ovom trenutku nije vrijeme za podizanje cijene. Grad Osijek ima financijske kapacitete da odluku o povećanju cijena suspendiramo do daljnjega. Mi ćemo nastaviti pratiti cijene, analizirati i tražiti načine i modele kako da poslovanje bude racionalno, ali i da građani što manje osjete ovu ekonomsku krizu, rekao je Radić.

Podsjetimo, prema starom cjeniku, koji je vrijedio još 2022. prije uvođenja eura, cijena studentskog pokaza bez sufinanciranja iznosila je 120 kuna za prvu zonu, odnosno 130 kuna za drugu zonu. Prema novom cjeniku zone više nisu postojale zone pa su svi studenti, bilo da su prije koristili samo jednu zonu, mjesečni pokaz trebali plaćati 226,04 kune. Učenički pokaz je prema starom cjeniku vrijedio za učenike osnovnih i srednjih škola i iznosio je 55 kuna za prvu i 100 kuna za drugu zonu. U novom cjeniku učenici osnovnih i srednjih škola su bili odovjeni pa su tako osnovnoškolci za pokaz trebali izdvojiti 10 eura, odnosno 75,35 kuna, a srednjoškolci 16 eura, odnosno 120,55 kuna.

GPP Osijek cjenik

Stari i novi cjenik GPP-a Osijek | Foto: Screenshot

U Gradu su svjesni većih troškova prijevoznika, ali i situacije u kojoj se građani nalaze

Obrazlažući GPP-ovo podizanje cijena podsjetio je kako je u protekloj godini inflacija bila 13,1 posto i da je gorivo naraslo za 39,25 posto, a istaknuo je i da bi cijena električne energije bila tri puta veća da nije bilo uredbe Vlade. Usporedivši cijene javnog prijevoza s drugim gradovima, istaknuo je i kako je učenička karta u Osijeku s povećanjem i dalje bila jeftinija nego u Rijeci i Splitu.

– Ova gradska uprava želi biti racionalna, a ne populistička. Svjestan sam da dobro upravljanje nekada traži nepopularne poteze, ali i situacije u kojoj se naši sugrađani u ovome trenutku nalaze. Racionalnim vođenjem grada u proteklih godinu i pol dana te pametnom financijskom politikom došli smo u situaciju da nam se račun nalazi u plusu i da u 2023. ne planiramo nijedno financijsko zaduženje, što u Gradu Osijeku nije bila situacija proteklih 20-ak godina, objasnio je Radić.

Izdvojeni članak

U jednom od najvećih sveučilišnih gradova drastično je poskupio studentski i učenički pokaz

GPP će poštovati odluku i refundirati sredstva onima koji su već kupili skuplje karte

Dodao je kako je Osijek među rijetkim gradovima koji je potpisao kolektivni ugovor sa svim gradskim poduzećima i povećao radnicima materijalna prava, uključujući i vozače GPP-a kojima je plaća porasla prvi put u posljednjih 10 godina.

– Kako rastu troškovi, a cijena karte se ne mijenja, tako raste i subvencija Grada Osijeka prema GPP-u. Subvencija je od 2017. do danas narasla s 18,1 milijuna kuna na 34,4 milijuna, gotovo se udvostručila. Uz 34,4 milijuna kuna subvencije, Grad Osijek prošle godine platio je i ratu kredita od 15,5 milijuna kuna naslijeđenu iz proteklih mandata, što znači da je samo prošle godine GPP-u doznačeno 50 milijuna kuna, poručio je gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Županija na istoku potpisala ugovor s HŽPP-om: Njezini studenti imat će besplatan prijevoz vlakom

Građani iz protesta na autobusne i tramvajske stanice lijepili plakate s porukama

Direktor GPP-a, Dejan Rusmirović, rekao je da će poštovati odluku o povratku na stari cjenik, ali i da će se putnicima koji su već kupili karte po novim, većim cijenama, refundirati sredstva te će obavijestiti putnike o načinu na koji će se povrat sredstava izvršiti.

Prije ove intervencije gradonačelnika građani su iz protesta prema GPP-u na autobusnim i tramvajskim stanicama lijepili plakate s porukama kako bi poručili da su nezadovoljni rastom cijena javnog prijevoza, a koje možete pogledati na fotografijama ispod.

Iz GPP-a i dalje nismo dobili nikakav odgovor o ovoj temi

Prošlog tjedna su za naš portal studenti rekli kako mnogi planiraju odustati od korištenja javnog prijevoza i na fakultete ići pješice ili biciklom.

– Nitko nije zadovoljan ovom cijenom pa ni ja. Usluga je bila loša i za stare cijene. Mijenja se raspored vožnje, naziv linija i same linije bez obavijesti, ne piše linija na nekim autobusima, čeka se autobuse nekad i 45 minuta. Nadamo se da će se nastaviti sufinancirati karte jer će neki u potpunosti prestati koristiti javni prijevoz, čak i ako žive daleko od fakulteta, objasnila nam je tada studentica.

Također smo prošlog tjedna kontaktirali i GPP Osijek mailom i telefonskim putem, ali odgovore zašto je uopće došlo do povećanje cijena i ukidanja zona, kao i zašto učenici osnovnih i srednjih škola plaćaju različite cijene pokaza, još uvijek nismo dobili.