Pretraga

Pušenje marihuane udvostručuje šanse za moždani udar

A- A+


Izdvojeni članak

Pušite li marihuanu, imate veće šanse za rak testisa

Istraživanje znanstvenika s University of Aucklanda provedeno među ispitanicima srednje životne dobi pokazalo je da su pacijenti koji su doživjeli moždani udar, 2.3 puta češće konzumirali marihuanu, nego zdravi pacijenti, koji su bili u kontrolnoj skupini. Od prije je poznato da je pušenje marihuane povezano sa srčanim udarom, a kako su uzroci za ovaj udar slični, onima za moždani, zaključak uopće ne iznenađuje.

Znanstvenici s novozelandskog University of Aucklanda kroz istraživanje su dokazali da osobe srednje dobi koje puše marihuanu imaju duplo veće šanse doživjeti moždani udar od apstinenata ove supstance. Sudjelovalo je 160 ispitanika u dobi od 18 do 55 godina, a kako stručnjaci ističu, ovo su doba unutar kojih inače ljudi rijeđe dožive moždani udar.

Od prije je poznato da je konzumacija kanabisa povezana s srčanim udarom i srčanim ritmom. Istraživanje provedeno 2001. godine pokazalo je da se rizik od infarkta peterostruko povećava sat vremena nakon pušenja marihuane. Kako srčani i moždani udar imaju slične simptome, podaci dobiveni na Novom Zelandu, uopće ne iznenađuju.

Najveća manjkavost aucklandskog istraživanja o kojem piše The Clinical Advisor, je činjenica da su velika većina testiranih konzumenata marihuane, također i pušači duhana, tako da ostaje mogućnost da je i duhan dijelom utjecao na pojavu udara.

Pušenje marihuane udvostručuje šanse za moždani udar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap