Pretraga

Fotogalerija: Što pušenje stvarno čini ženskom, a što muškom tijelu

A- A+

‘Tobacco Body’grafika kreirana je od strane ‘Cancer Society of Finland’ kako bi pokazala stvarnu štetu koju uzrokuje pušenje cigareta. Dovoljno je reći da rak pluća nije jedino što biste mogli zaraditi držeći se ovog poroka. 

Mnogo puta u životu ste čuli da je pušenje cigareta iznimno štetno, te da biste trebali taj porok zaobići u širokom luku. Osim što uzrokuje rak pluća, ali i žute zube i prste, trebate znati da to nisu jedine štetnosti koje vam cigarete nanose. Grafika imena ‘Tobacco Body’ kreirana je kako bi pokazala kakve sve opasnosti prijete muškarcima i ženama koje njeguju štetnu naviku pušenja.

Dlakavost lica i ruku kod žena

Vjerojatno to niste znali, no pušenje cigareta može kod žena potaknuti rast sijede kose, ali i pojavu dlaka na licu. Kod muškaraca bi pak kvaliteta sperme mogla biti narušena, odnosno spermiji bi mogli postati prespori. U pokušaju da se malo odmaknu od ružnih fotografija dostupnih na kutijama cigareta u Europi, finski doktori su razvili interaktivnu web stranicu kako bi naglasili opasnosti koje pušenje donosi.

Izdvojeni članak

Ovo je pomoglo preko 200 tisuća ljudi u prestanku pušenja

Siva koža, čirevi i više bora

Primjerice, pušači bi mogli dobiti mrlje na koži, zbog toga što pušenje slabi cirkulaciju, a to povećava rizik od infekcija. Također, ukoliko ste pušač, vrlo je vjerojatno da ćete se teže rješavati akni. Osim toga, povećan je i rizik od želučanih čireva, a koža postaje siva. Takva je zato jer kemikaliju u dimu uzrokuju da elastična vlakna kože lakše pucaju, zbog čega koža gubi na čvrtoći. Jedno od uznemirujućih otkrića za žene jest činjenica da pušenje može potaknuti rast dlaka na licu, ali i na rukama. Do toga dolazi zato jer pušenje povećava razinu muškog hormona testosterona u tijelu.

Nepušači imaju pet puta manje bora kada ih se usporedi s osobama koje su pušile kutiju cigareta dnevno u periodu od 25 godina. Također, žene koje puše, sklonije su i uranjenoj menopauzi, kao i neredovitim mjesečnicama.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

Pretjerana težina, poremećeno reproduktivno zdravlje i ispadanje kose

Tijelo pušača promijenjeno je naočigled, a to je vidljivo kod mnogih koji zbog cigareta imaju višak masnog tkiva oko struka. Istraživači tvrde kako su djevojke od 16 do 24 koje puše sklonije pretjeranoj težini. Kosa pušača također pati zbog ove štetne navike – slabija je i brže ispada, zato što se kemikalije iz dima skupljaju u njoj zbog čega ona puca i prije nego je dlaka formirana do kraja.

Ako vam sve ovo nije dovoljno da se ostavite cigareta, trebate znati i da pušači imaju dvostruki rizik od začepljivanja krvnih žila i slabijeg seksualnog života. Pušenje oslabljuje dotok krvi u penis, zbog čega pušači češće imaju problema s postizanjem erekcije. Toksini iz cigareta također usporavaju i smanjuju koncentraciju spermija u sjemenoj tekućini.

Fotogalerija: Što pušenje stvarno čini ženskom, a što muškom tijelu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap