Pretraga

Prevare na internetu ‘cvjetaju’: U prošloj godini zabilježeno više prijava

A- A+

Prema CERT-ovom godišnjem izvještaju, tijekom 2022. godine zabilježeno je više prijava za računalno-sigurnosne incidente. Najčešća prevara, bila je phising, a druga najpopularnija je scam.

laptop

Ilustracija: Unsplash

Nacionalno tijelo za računalnu sigurnost, CERT, objavilo je svoj godišnji izvještaj, među kojima je vidljivo i stanje računalnih incidenata u Hrvatskoj.

Vodeći je phising

Prema njihovim podacima, tijekom 2022. godine obrađeno je ukupno 1.296 prijava koje se mogu klasificirati kao računalno-sigurnosni incidenti. Naime, vodeći računalno-sigurnosni incident bio je phising, s ukupno 371 obrađenom prijavom. Drugi po redu je scam sa 191. prijavom, treći je phising URL s nekoliko prijava manje, četvrti je pogađanje zaporke, a peti Web Defacement. 

Screenshot: CERT

Bit će još više prijava

U odnosu na 2021. godinu, prijave incidenata povećane su za sedam posto. Iz CERT-a pretpostavljaju da je do povećanja došlo uslijed rezultata kampanji, edukacija i ostalih aktivnosti podizanja svijesti građana za teme iz područja kibernetičke sigurnosti. Dotaknuli su se i budućnosti.

– Zbog velike ovisnosti o tehnologijama i sve sofisticiranijih metoda napadača i u narednim godinama očekujemo trend laganog povećanja ukupnog broja obrađenih incidenata, navode iz CERT-a.

Istaknuli kako se porast prijava scam incidenata značajno povećao, a razlog tome je, kako tvrde, činjenica da se građane sve više upozorava o takvoj vrsti prijave. Također, s obzirom na to da Web Defacement, phising URL, malware URL i spam URL predstavljaju kompromitirana web sjedišta, broj njihovih otkrivenja smanjio se za 38,7 posto u odnosu na 2021. godinu.

Cijeli godišnji izvještaj CERT-a prilažemo u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab