Pretraga

WhatsAppom kruži poruka koju tobože šalje MUP: Policija upozorava – ne nasjedajte!

A- A+

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na prevare i ne dostavljaju nikome svoje osobne podatke. Naime, prevaranti uz pomoć WhatsAppa tvrde da su policija i od građana traže čak i fotografije osobnih iskaznica. Iz policije napominju kako podatke o građanima zaprimaju drugim metodama.

foto: pixabay

– Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke putem mobilnih aplikacija, poručuju iz policije.

Prevaranti su, naime, putem WhatsAppa i drugih aplikacija, predstavljajući se kao MUP, od građana tražili osobe podatke.

Zaprimili smo informacije da naši građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke:
– Ime i prezime,
– Adresu stanovanja,
– OIB ili JMBG i
– Kopiju osobne iskaznice, ističu iz policije.

Građane pozivaju da ne nasjedaju na pokušaje prevare.

– Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni, napomiju te građane pozivaju da ovakve pokušaje prijave na 192.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!