Pretraga

Prijatelji ga nisu uspjeli spasiti: Iako je bio neplivač, mladić je ipak ušao u jezero i potonuo

A- A+

Ovu subotu 25-godišnji mladić smrtno je stradao nakon što je odlučio ući u jezero iako nije znao plivati. Prijatelji su ga uspjeli izvući na obalu, ali do dolaska Hitne pomoći koja ga je reanimirala bilo je prekasno i liječnik je proglasio smrt. Policija je zbog povećane opasnosti od utapanja objavila savjete i upozorenja koja se treba pridržavati svaki kupač.

Ilustracija: Unsplash

Jučer je, kako je izvijestila Policijska uprava varaždinska, oko 20 sati na Varaždinskom jezeru Motičnjak smrtno je stradao mladić starosti 25 godina. Očevidom je utvrđeno kako je mladić ušao u jezero na dijelu koji nije označen za kupanje, iako je neplivač, nakon čega je potonuo.

– U pomoć su mu priskočila dva prijatelja koji su ga izvukli na obalu. Na mjesto događaja pozvana je Hitna medicinska pomoć, te je od strane liječnika mladić reanimiran, nakon čega je liječnik proglasio smrt, stoji na stranicama PU varaždinske.

Građani nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete na jezerima i rijekama

Tijelo nesretnog mladića prevezeno je na Patologiju varaždinske Opće bolnice, gdje će se obaviti obdukcija i nakon čega će se znati točan uzrok smrti. Policija je u međuvremenu objavila i savjete i upozorenja kupačima kako ne bi došlo do utapanja.

– Zbog ljetnih temperatura građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Rijeke su opasne jer su protočne, imaju često virove, usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature. Velik problem kupačima ponekad predstavlja i raslinje o koje se zapletu, pa zbog panike može doći do utapanja, poručili su iz policije.

KAKO SE PONAŠATI NA KUPALIŠNIM MJESTIMA

– Ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale;
– Koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba;
– Ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno;
– Ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga;
– Ne plivajte neposredno nakon obroka;
– Ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući i izbjegavajte plivati sami;
– Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe – imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi;
– Neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ukoliko u vodi primijetite nekoga u opasnosti, odmah mu pokušajte pomoći ili potražite pomoć – pozovite pomoć na 112 ili 192.

Policija apelira da se izbjegava kupanje u rijekama i jezerima koje nisu pod nadzorom spasioca

Osim mogućeg utapanja, upozorava policija, vrebaju i brojne druge opasnosti poput neopreznih skokova u vodu koji mogu rezultirati ozbiljnim tjelesnim ozljedama kao što su teške povrede kralježnice, vrata ili drugih dijelova tijela.

– Upućujemo apel građanima da za kupanje koriste uređena kupališta koja su pod nadzorom, nikako nije dobro koristiti rijeke, jezera ili šljunčare koje nisu uređene za kupanje i koje se ne nalaze pod nadzorom stručnih službi, navode iz policije.