Pretraga

Prilika za prestanak pušenja: Uskoro poskupljuju cigarete, provjerite koliko

A- A+

Za sve pušače početkom nove godine stižu loše vijesti po njihove novčanike. Kako najavljuje ministar financija Zdravko Marić, potrebno je regulirati posebni porez, odnosno trošarine na cigarete s obzirom na to da su one sada ispod europskog zadanog minimuma. Novo povećanje cijena cigareta pušače bi moglo motivirati i da se odluče na prestanak pušenja.

Ministarstvo financija do kraja će godine predložiti izmjene posebnog poreza – trošarina na cigarete. Izmjene, odnosno povećanje trošarina najavio je ministar Zdravko Marić s obzirom na to da su one sada ispod europskog zadanog minimuma.

Izdvojeni članak

Alarmantni podaci: Svaki drugi učenik do 15. godine probao je duhanski proizvod

Tako bi, prema najavi ministra Marića, od početka iduće godine pušači za svoju nezdravu naviku trebali izdvojiti dvije kune više po kutiji cigareta. To je povećanje ipak nešto manje od onoga za koje se zalaže Ministarstvo zdravlja – njihova je ideja poskupljenje od 50 do 100 posto po kutiji cigareta.

– Morat će doći do određene korekcije, ali ona koju ćemo predložiti je značajno manja od one koju smo čuli od drugih resora. Na, recimo, prosječnu cijenu kutije cigareta to bi bilo do dvije kune, rekao je Marić, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Na taj se način većina cigareta bliži cijeni od 30 kuna po kutiji, što bi pušače moglo motivirati na odustajanje od ove nezdrave navike. S druge strane, europske zemlje koje su se uspješno ‘obračunale’ s pušenjem, uz podizanje cijena cigareta uvele su i rigorozne zabrane pušenja na javnim mjestima, što u Hrvatskoj pak nije slučaj.